Chef zagrebačkog restorana Bon Appetit, Berislav Lacković otkrio je za portal Gastro.hr svoje trikove za pripremu savršene sarme. – U smjesu za sarmu uvijek dodajte nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak morate pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka – savjetuje chef Berislav, ali ima i rješenje za to.
– Kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obvezno ga prije prokuhajte – savjetuje.
Kako zbog intenziteta okusa vaše omiljeno zimsko jelo ne bi postalo nejestivo, chef savjetuje da pripazite na još jednu stvar. ”Jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.” Kada ste obavili sve pripreme i prodinstali luk, potrebno je sve sastojke zamiješati u ujednačenu masu.
Kada je smjesa dobro promiješana i ujednačenog izgleda, krenite s rolanjem sarmi. Uzmite dio smjese, oblikujte ga i položite u list kupusa. Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavinite rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.
‘– Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavite kožu od špeka. Tako ćete spriječiti da sarma zagori – tvrdi chef Berislav.
Nakon kože od špeka stavite dio izrezanog kupusa, na koji ćete slagati sarme. Kada iskoristite cijelu smjesu i napunite lonac sarmama, na vrh stavite ostatak isjeckanog kupusa. Nakon što ste sve pripremili, sarme možete staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol vaše jelo je gotovo i uživanje može početi. Na kraju možete “zapržiti” sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice – zadnji je korak chefa Berislava, koji će vašu sarmu učiniti ukusnijom.
Kakav je postupak pripreme i detaljan recept koji je nesebično “podijelio” Berislav Lacković, potražite na portalu Gastro.hr