S 3.42 promila i bez vozačke pokupio pješakinje u Donjoj Dubravi

U četvrtak, 8. listopada oko 20.05 sati u Donjoj Dubravi, na Trgu Republike, dogodila se prometna nesreća u kojoj 46-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 3.42 g/kg, te u vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta, brzinu kretanja vozila nije prilagodio vidljivosti i prometnoj situaciji.

Zbog toga je vozilom udario u 35-godišnju pješakinju, a potom je vozilom okrznuo 56-godišnju pješakinju, koje su se uz rub kolnika kretale jedna kraj druge. Nakon udara 35-godišnja pješakinja oborena je na kolnik.

Vozilom hitne medicinske pomoći u Županijsku bolnicu Čakovec prevezena je ozlijeđena 35-godišnjakinja. Liječničkim pregledom utvrđeno da je lakše ozlijeđena. U događaju 56-godišnjakinja nije ozlijeđena. Zbog visokog stupnja alkoholiziranosti, vozaču je određena mjera privremenog smještaja u posebnu prostoriju za zadržavanje, do otrežnjenja. Protiv vozača podnijet će se Optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Čakovcu. Neslužbeno saznajemo da je vozač iz Donje Dubrave.

Iz PU međimurske podjećaju na opasnosti koje vrebaju kod vožnje pod utjecajem alkohola

‘Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu na cestama i pri tom čine prometne prekršaje uslijed kojih se događaju prometne nesreće, apeliramo na sve vozače motornih vozila da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.

Uživanjem alkoholnih pića umanjuju se psihičke i fizičke sposobnosti vozača, tako da vozači više nisu sposobni za sigurno sudjelovanje u prometu. Pod utjecajem alkohola produžuje se i reakcijsko vrijeme vozača, uslijed čega se produžuje i zaustavni put vozila. Raste i broj neispravnih radnji i pogreški. Svaka, pa i najmanja količina alkohola u krvi vozača ima negativni utjecaj na vozačke sposobnosti. S porastom koncentracije apsolutnog alkohola u krvi vozača, uvelike se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu.

Alkohol je na žalost, vrlo čest “suputnik” vozača koji izazivaju prometne nesreće, te upozoravamo sve vozače motornih vozila na određene zakonske odredbe kao i pravila ponašanja, štetnost samog alkohola te utjecaj istog na sposobnosti upravljanja vozilima.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da profesionalni vozači, instruktori vožnje i mladi vozači ne smiju upravljati vozilom ako u organizmu imaju alkohola ili opojnih droga. Svi ostali vozači, smiju imati do 0,5 promila alkohola u krivi za vrijeme upravljanja vozilom.

Preporučujemo vozačima, da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, odnosno da u društvu u kojem se nalaze odrede osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom, a koja neće konzumirati alkoholna pića. Ukoliko ne postoji ta opcija, savjetujemo da se upravljanje vozilom prepusti osobi koja nije pod utjecajem alkohola i posjeduje valjanu vozačku dozvolu ili da se koriste usluge taksi službe odnosno javnog prijevoza.’

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije