Važnost kretanja u srednjoj životnoj dobi (od 40 do 60 godina)

Starenje? Realnost s kojom se teško suočavamo? Možda je vrijeme da počnemo drugačije razmišljati te da napravimo nešto korisno za svoje tijelo i um.

Fizička aktivnost bitan je dio zdravog načina života. U kombinaciji sa zdravom prehranom može spriječiti niz kroničnih bolesti uključujući bolesti srca, raka i moždanog udara, tri vodeća uzroka smrti. Faktore rizika za ova oboljenja možemo ublažiti ranije u životu usvajanjem navika redovite tjelesne aktivnosti. Moramo spomenuti i zdrave kosti, zglobove i mišiće koji su od ključne važnosti za obavljanje dnevnih aktivnosti bez ograničenja. Redovito kretanje također pomaže osobama s artritisom ili drugim reumatskim bolestima koje utječu na zglobove.

Tjelesna aktivnost kao najbolji prijatelj!

Osim što kontrolira težinu i gradi mišiće pridonosi zdravom funkcioniranju kardiovaskularnog i hormonalnog sustava, boljem radu imunološkog sistema. Nadalje fizička aktivnost kako u mlađoj tako i u dobi između 40 i 60 godina života poboljšava mentalno stanje pojedinca u smislu ublažavanja depresije i anksioznosti te povećava samopouzdanje.

Ostati zdrav ili poboljšati zdravlje!

Potrebno je učiniti dvije vrste aktivnosti svaki tjedan: aerobne vježbe (vježbe kondicije) i snage. Osnovne smjernice koje preporučujemo a fokusirane su na osobe u odraslim srednjim godinama jesu najmanje 150 minuta tjedno umjerene aerobne aktivnosti (biciklizam, brzo hodanje, orbitrek) i vježbe snage mišića cijelog tijela (ruku, ramena, nogu, bokova, prsa, trbuha i leđa) dva ili više dana u tjednu.


Kod našeg stručnog tima Fizikalne medicine i rehabilitacije u Poliklinici Medikol, Podružnica Čakovec, saznajte načine kako razumjeti prednosti fizičke aktivnosti te kako da ona postane dio Vaše životne rutine tj. svakodnevice.

Vježbu kao oblik tjelesne aktivnosti planira i osmišljava tim fizioterapeuta te prilagođava pojedincu s obzirom na tegobe koje nosi određena životna dob ili bolesnička dijagnoza.

U tom kontekstu ćemo spomenuti da su medicinski fitnes, individualni kondicijski treninzi, programi osmišljeni za stanje osteoporoze, stabilizacija cijelog tijela na Huber aparatu samo dio cijelog spektra ponude koju nudi naša ustanova.

Individualni i grupni programi pod vodstvom stručne osobe dovesti će Vas do bolje funkcionalne aktivnosti (bolja efikasnost na radnom mjestu, u kućanstvu i hobijima).

Podignite svoju kvalitetu života na višu razinu uz Polikliniku Medikol!

Poliklinika Medikol – Podružnica Čakovec
Franca Prešerna 13, Čakovec
tel.: 040 638 520, 638 526
fax.: tel.: 040 638 501
e-mail: fizikalna.ck@medikol.hr

Preporučeno
Najnovije