Make up kistovi svrstani u 10 osnovnih kategorija

U zadnje se vrijeme sve više i više bavim podučavanjem žena o make up-u. To je nešto što bih mogla raditi do kraja života jer nema mi ljepšeg osjećaja nego kad vidim da je neka žena sama sebi lijepa, da je to postigla svojim rukama, a ja sam joj u tome pomogla.

Ok, super mi je i kad vas ja šminkam, to je moj osnovni posao, ali ima vas zaista mnogo koje mi svakodnevno postavljate pitanja o tome kako se najbolje našminkati same za svakodnevne prilike.

Kistovi su osnovni alat kojim možemo postići zaista nevjerojatne stvari na svome licu, naravno uz pomoć šminkice i pokoje vještine. 😉 Pa hajdemo onda pokušati razjasniti zbog čega postoji toliko različitih kistova u svim bojama i oblicima i čemu svi oni služe.

Podijelila sam ih u 10 osnovnih kategorija, pa krenimo redom:



1. Kistovi za lice od prirodne dlake

Ovo je skupina nešto većih, najčešće zadobljenih kistova koji su namijenjeni za nanošenje suhih proizvoda kao što su rumenilo, bronzer, highlighter, puder u prahu i puder u kamenu. Najčešće se rade od životinjske dlake i obično su skuplji što su mekši, a s obzirom da ćete njima prolaziti gotovo po cijelom licu, bit će vam poprilično bitno da budu mekani.

2. Kistovi za lice od sintetičke dlake


Ovi će kistovi izgledati slično kao i gore navedena skupina, ali su namijenjeni nanošenju tekućih i kremastih proizvoda i dlačice će biti nešto gušće kako proizvod ne bi iscurio kroz njih. Mogu biti rezani koso, ravno ili zaobljeni, a na vama je da odlučite kakav će vam najviše odgovarati.


3. Bockalice

I bockalice su kistovi namijenjeni nanošenju podloge, tj. tekućeg pudera, ali ja ih osobno više volim koristiti tako da na kraju prođem njima preko svih nanesenih proizvoda kako bi ih ljepše spojila i kako se ne bi vidjeli prijelazi.

4. Kistovi za detaljnije nanošenje suhih proizvoda

Ovo su kistovi slični prvoj skupini, ali obično nešto manji i oblikovani tako da lako mogu nanijeti proizvod na neko specifično mjesto kao što je kut oka ili npr. vrh obraza ako ih koristite za nanošenje highlightera. Ovu kategoriju lako možete preskočiti ako kist iz prve skupine oblikujete prstima tako da pritisnete dlačice u obliku kakav vam treba.

5. Kistovi za konturiranje

I ovo su također kistovi koji se lako mogu svrstati u prvu skupinu, ali su često nešto gušći i rezani, tj. oblikovani tako da je njima lakše konturirati lice, pa tako lijepo stanu u udubinu ispod obraza ili ispod čeljusti, bradu te stranice nosa.

6. Plosnati sintetički kistovi

Ovim kistovima najčešće nanosimo tekuće ili kremaste proizvode, te ćemo ovisno o tipu proizvoda birati veličinu i oblik. Tako će veliki plosnati kist služiti za nanošenje tekućeg pudera u nešto debljem sloju od onih gore navedenih, srednji kistovi su odlični za konturiranje lica kremastim proizvodima, a ovi manji za prekrivanje podočnjaka i prištića.



7. Plosnati kistovi za sjenilo

Ovi su kistovi također od prirodne dlake i koristimo ih najviše za nanošenje sjenila na kapak. Veličina će ovisiti o tome koliko veliko područje želite zahvatiti, pa ćete koristiti manji ako se želite pozabaviti detaljnijim radom ili veći ako npr. želite nanijeti jedno sjenilo na cijeli kapak.



8. Zaobljeni kistovi za sjenilo ilitiga kistovi za blendanje

Po broju ovih kistova možete lako zaključiti da su meni oni poprilično važni jer tko god je ikad pričao sa mnom o šminkanju zna da uvijek ponavljam kako sve na licu treba blendati toliko dugo dok vam ne dojadi. Blendanje znači stapanje boja, proizvoda i kože, a ovo su kistovi koji će vam u šarenilu svojih veličina i oblika omogućiti da vam make up izgleda besprijekorno.


9. Kosi kistovi

Mali plosnati kistovi koso rezanih dlačica služe popunjavanju obrva sjenilima, gelovima ili kremama za tu svrhu, kao i za povlačenju eyelinera u obliku tuša, gela ili sjenila. Također dolaze u verzijama različitih veličina i gustoća dlačica, pa imajte na umu da s nekim debelim kistom nećete moći povući pretjerano tanku crtu. 😉


10. Svi ostali kistovi

S obzirom da nisam htjela raditi više od 10 kategorija jer će nekome i ovo možda izgledati puno, sve ostale kistove svrstala sam ovdje. Tu se nalaze silikonski kist za eyeliner kao i svi minijaturni kistovi za raditi detaljne poslove na očima, kist za nanošenje highlightera, češljić za obrve i trepavice, ravno rezani kist za oči i kistovi oblikovani poput olovke kojima ćete lako zadimiti sjenila na donjoj liniji trepavica.



*Skupina van kategorije :))

Morala sam obavezno ubaciti ovdje i make up spužvice. Dvije moje omiljene vrste su beauty blenderi; šarene spužvice u obliku jaja kojima stapamo tekuće i kremaste proizvode s kožom i jedne s drugima. Trebaju biti vlažne kako ne bi nepotrebno upile proizvod i kako bi blendanje bilo lakše.

Druga vrsta su malene bijele spužvice koje sam tek nedavno počela koristiti kad radim baking metodu o kojoj sam vam pisala prije nekoliko tjedana, a njima nanosim puder u prahu na mjesta na licu koja želim “zapeći”. 🙂

Nadam se da sam vam ovim postom razjasnila neke nepoznanice i da ćete idući put u drogeriju ušetati pune samopouzdanja znajući točno kakav kist želite kupiti, pa vam ni tete prodavačice neće trebati! 😉

Budite mi dobre, pametne i lijepe do sljedećeg čitanja!
Vaša Ana

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije