Obitelji Trojko i Milkulan iz Kotoribe već se 35 godina bave pčelarstvom. Sve je pokrenuo Ivan Trojko, tradiciju su nastavili kćer Andreja i zet Vlado Mikulan, da bi danas za djedovim i roditeljskim stopama krenuli Josip i Petar.
Registrirali su OPG Mikulan i na lokaciji uz rijeku Muru imaju 70 košnica te godišnje, što ovisi o godini, iz svake dobivaju od 20 do 40 kilograma meda odlične kvalitete. Nadaleko je poznato da je upravo Međimurje pogodno za pčelarenje i da je naš med vrhunske kvalitete.
U subotu, 29. lipnja obitelj je krenula vrcati med. No, ostali su iznenađeni nakon što su dobili med izrazito tamne boje.
– U 35 godina nikada nismo imali med koji je “črne boje”. U prvi mah sam pomislio da su razlog tome klimatske promjene i nesnosne vrućine. Sve se danas mijenja, pa tako vjerojatno i med, ispričao nam je djed Ivan, najstariji i najiskusniji član obitelji koji kaže da se do sada nitko u tom kraju nije pohvalio s takvim medom.
Obitelj je krenula istražiti o čemu je riječ. Došli su do podatka kako se radi o rijetkoj vrsti meda. Riječ je o takozvanom šumskom medu (medljikovac).
Što je šumski med?
Stabla lipe, bagrema, jasena formiraju šume, ali se njihov med zove bagremov, lipov…. No, ovaj med nije cvjetnog porijekla. Došli su do zaključka kako su pčele Mednom rosom, slatkastim sokom kojeg prikupljaju u šumi sa površine lista drveća, napunile košnice obitelji Mikulan.
Saznali su kako se ovaj prirodni fenomen javlja jednom u 20 godina što dakako ovisi o vremenskim (ne)prilikama. Medna rosa je mješavina viška soka iz drveta od kojeg se dobiva posebna vrsta vrlo zdravog meda tamne boje koji je specifičnog mirisa i okusa što smo i sami uvjerili.
– Bogat je antioksidansima, mineralima i željezom, stoga se preporučuje slabokrvnim osobama, djeci i trudnicama te sportašima. Općenito je dobar kod iscrpljenosti organizma i opće slabosti, podiže razinu energije i poboljšava vitalnost. Također, pomaže kod grlobolje, prehlade i kašlja, a uz to povećava snagu srca i izdržljivost krvnih žila te otpornost imunološkog sustava.
Vrlo je koristan u prehrani, jer sadrži daleko više minerala od ostalih vrsta meda – kažu članovi obitelji Mikulan koji nisu nikada ni pomislili da će staklenke puniti “črnim medom” koji ima toliko ljekovitih svojstava.