Međimurski Laburisti podržavaju konverziju kredita iz franka u euro

Obzirom na aktualnu temu konverzije franka u euro, a koje pitanje se tiče skoro pa svakog kućanstva, te se stoga se ima smatrati i pitanjem lokalnog karaktera, a ne isključivo visoke politike, međimurski Laburisti smatraju potrebnim da i na lokalnoj razini izraze svoj stav.

Napominju kako su unazad nekoliko godina, upozoravajući upravo na situaciju u kakvoj su se hrvatski građani našli, između ostalog predlagali: zakonsku zabranu kredita u stranim valutama, konverziju svih kredita uz deviznu klauzulu u kune te limitiranje tečaja za konverziju.

Njihovo priopćenje pročitajte u nastavku.

“Ovaj potez Vlade smatramo korakom prema ispunjenju već odavno iznesenih prijedloga. Laburisti su na vrijeme ukazivali na elementarnu nepogodu koja je velik broj građana dovela u dužničko ropstvo. Još u prosincu 2010. godine upozoravali smo na mogući problem sa rastom franka, u više navrata ukazivali smo na špekulativno ponašanje banaka u slučaju valutnih kredita, a osobito u francima.

Istina, mi smo sustavno dovodili u pitanje valutnu klauzulu i način njezine primjene, a konkretno smo zastupali konverziju valutnih kredita u kunske, te između ostalog i zakonsku zabranu kredita u stranim valutama kao i limitiranje tečaja za konverziju. Možda se i to dogodi, recimo do 2018. godine jer za ulazak u eurozonu ionako nema izgleda dok nam deficit ne padne ispod 3%, a javni dug na razinu do 60% (danas je oko 89% s tendencijom rasta odnosno daljnjeg zaduživanja).

Elementarna nepogoda, što “švicarac” svakako jest, zahtjevala je znatno ranije rješenje, ali bolje ikad nego nikad, bolje danas nego sutra. I zato podržavamo Vladin plan konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima. Građani su predugo nosili teret valutne klauzule. Na bankama je da preuzmu i dalje nose taj teret”, stoji u priopćenju Laburista iz Međimruja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije