U Kotoribi održano edukativno predavanje o bolesti prostate

U kotoripskom Domu kulture u utorak, 28. travnja održano je zdravstveno edukativno predavanje koje je organizirano posredstvom Općine Kotoriba i dijela kotoripskih članova Kluba oboljelih od raka prostate Čakovec, koji djeluje u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec.

Predavač je bio mr.sc. Antonio Plešnar, dr. med. spec.urolog Sub spec.urološka onkologija, voditelj Odsjeka urologije Županijske bolnice Čakovec, a tema predavanja je bila Dobroćudno i zloćudno povećanje prostate. Mr.sc. Plešnar je istaknuo kako se o ovim bolestima počelo više govoriti unatrag 20-tak godina do kada je to u zdravstvu bila “siva zona”.

Pobrojao je dijagnostičke metode kojima se dolazi do otkrivanja tih bolesti koje u krajnjem ishodu završavaju karcinomom prostate koji je treći uzrok smrtnosti kod muškaraca iznad 55 godina života. Naglasio je da zahvaljujući njihovo savjetodavnoj ulozi karcinom prostate više nije bauk, a niti posebno bolan. Pobrojao je faktore koji utječu na povećanje prostate, a koji su isti kod onog dobroćudnog i zloćudnog te dodao kako karcinom prostate u početnoj fazi nema nikakvih simptoma.

Plešnar je istaknuo važnost godišnjih preventivnih pregleda prostate muškaraca iznad 50 godina života. U uvodnom dijelu poprilično veliki broj zainteresiranih za ovo predavanje pozdravili su Damir Remar, predsjednik Kluba, i predsjednik Lige Hussein Saghir, dr. med. koji su pohvalili odaziv muškaraca za razliku od drugih sredina gdje je na njemu bilo više žena pa se stječe dojam kako se muškarci toga srame.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije