TŠČ u europskim projektima

Tehnička škola Čakovec zadnjih je godina uključena u velik broj projekata – u nekima kao njihov nositelj, u nekima kao partner i suradnik

Jedan od najvećih projekata Tehničke škole Čakovec, u kojima je trenutno jedan od suradnika, svakako je IPA projekt Istraživanje i promocija plitkih geotermalnih potencijala u Republici Hrvatskoj čiji je nositelj Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Provedba projekta započela je u lipnju 2013. i traje dvije godine. Njegova vrijednost je 509.695,36 eura (od čega Europska unija sufinancira 418.551,83 eura).

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskim geološkim institutom, provodi istraživanja u području grijanja i hlađenja izgrađenih prostora korištenjem dizalica topline koje su pomoću bušotinskih izmjenjivača topline povezane s tlom.

U okviru tog projekta, u srpnju prošle godine u dvorištu Tehničke škole Čakovec izbušena je bušotina dubine 100 metara i uzorkovano je tlo (to isto napravljeno je na još 6 lokacija u Republici Hrvatskoj). Slijedi ugradnja bušotinskog izmjenjivača topline (BIT), ugradnja optičkog mjernog kabla u BIT i mapiranje geotermalnog potencijala tla za potrebe grijanja u Republici Hrvatskoj.

Ovaj je projekt bio povod za radionicu GeothermalMapping koja se u okviru Međužupanijskog stručnog vijeća Sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije 20. ožujka 2015. godine održala u Tehničkoj školi Čakovec.

Predavači na radionici bili su dr. sc. Vladimir Soldo, doc. dr. sc. Marino Grozdek, Luka Boban, mag. ing., i Leon Lepoša, mag. ing., s Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba te dr. sc. Kosta Urumović i Staša Borović, dipl. ing. geol., s Hrvatskog geološkog instituta. Nazočnima se obratio ravnatelj Dražen Blažeka, dipl. ing., dok je moderator programa bio Marijan Horvat, mag. ing., iz Tehničke škole Čakovec. Skupu su prisustvovali profesori Tehničke škole Čakovec, profesori članovi Međužupanijskog stručnog vijeća, privrednici, novinari te učenici Tehničke škole Čakovec. Ukupno je bilo nazočno 40 osoba.

Na dan održavanja radionice u Tehničku školu Čakovec dopremljena je dizalica topline voda-voda namijenjena grijanju i hlađenju prostora toplinskog učinka 10kW. U sljedećoj fazi predstoji povezivanje dizalice topline s bušotinskim izmjenjivačem, ugradnja ventilokonvektorskog sustava i mjerne opreme u laboratorij 55, izgrađen u okviru prethodnog IPA projekta Tehničke škole Čakovec (Primjena računalnih tehnologija CAD i CNC u strojarstvu sukladno potrebama regionalnog/lokalnog gospodarstva, 2012.-2013.).

Sve ove aktivnosti u konačnici će omogućiti grijanje i hlađenje laboratorija 55, ukupne površine oko 100m2,obnovljivim izvorom energije te praćenje svih parametara procesa, što će se uklopiti u redovnu nastavu učenika Tehničke škole Čakovec.

Ugrađena oprema Školi ostaje u trajnom vlasništvu. (MH)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije