Kako je NK Međimurec izvukao deblji kraj?

U 17. kolu Prve međimurske nogometne lige Međimurec Dunjkovec – Pretetinec je pobijedio Mladost Palinovec 3:1 u derbiju kola. Utakmica nije registrirana, a u prošlom službenom glasilu Međimurskog nogometnog saveza GOOL se navodi razlog: “Utakmica Međimurec – Mladost (Pal.) se ne registrira do okončanja postupka.

Na temelju žalbe NK Mladost Palinovec pokreće se disciplinski postupak protiv NK Međimurec Dunjkovec – Pretetinec i igrača Nikole Hercega zbog navodnog nepravilnog nastupa na utakmici igranoj u Dunjkovec – Pretetincu. Traži se izjava igrača Nikole Hercega i NK Međimurec Dunjkovec – Pretetinec.”

U Pravilniku o registraciji klubova i igrača u članku 8 stavak 4 piše: “Igrači mogu biti registrirani za najviše tri kluba tijekom razdoblja od 1. srpnja do 30. lipnja sljedeće godine, a tijekom ovog razdoblja igrač ima pravo nastupa u službenim utakmicama samo za dva kluba.”

Herceg je igrao u pretkolu varaždinskog kupa za Jalžabet pa je prešao u Dubravku Turčin odakle je stigao u Međimurec. Nije smio igrati za Međimurec prema gore navedenom članku, a kako je za sada deblji kraj izvukao Međimurec donosimo u nastavku.

Iz NK Međimurec dobili smo priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Ovim putem želimo sportskoj javnosti priopćiti kronologiju događaja, a u svezi žalbe NK Mladosti Palinovec na odigranu utakmicu s NK Međimurcem od 15. ožujka, a čiji je temelj sporni nastup igrača Nikole Hercega. Disciplinski sudac je donio odluku prema kojoj se kažnjava NK Međimurec za neregularan nastup spomenutog igrača.

U prijelaznom roku našem je klubu pristupio Nikola Herceg, igrač koji je do tada bio registriran za klub na području Varaždinskog nogometnog saveza. Navedeni igrač prikupio je svu potrebnu dokumentaciju za prelazak u drugi klub na području drugog nogometnog saveza. Nakon toga potpisao je pristupnicu za NK Međimurec i redovnom je procedurom registriran pri Međimurskom nogometnom savezu za NK Međimurec.

Zajedno s našim predstavnikom kluba informirao se kod Varaždinskog nogometnog saveza je li njegov transfer ispravan te ima li pravo nastupa. Dobio je potvrdan odgovor. Analizom kronologije cijelog slučaja došli smo do informacija kako je do pogreške došlo, tj. zbog čega su igrač i naš predstavnik kluba dezinformirani od strane Varaždinskog nogometnog saveza.

Potvrdnu informaciju da Nikola Herceg može nastupati za naš klub dala mu je gđa. tajnica Marinela Kocijan. Gospodin Željko Franić, stručni tajnik Varaždinskog saveza priopćio nam je zbog čega je do pogreške došlo, tj. zbog čega smo dobili pogrešnu informaciju da igrač može nastupati za naš klub. Naime, u informatičkom sustavu Varaždinskog saveza, ne postoji evidencija o županijskom pretkolu kupa. A to je jedina utakmica na kojoj je nastupao Nikola Herceg za NK Jalžabet, a zbog koje mu je njegov nastup za naš klub osporavan.

Zbog toga gđa. Kocijan, nakon uvida u informatički sustav, daje pogrešnu informaciju da Nikola Herceg ima pravo nastupa za naš klub. Ovime je definitivno jasno da NK Međimurec ni u čemu nije napravio propust.

Ispoštovao je i propis Nogometnog saveza Međimurja objavljen u službenom glasilu GOOL da je kod registracije igrača klub dužan provjeriti ima li igrač pravo nastupa. Naknadno smo od Varaždinskog saveza tražili pismenu potvrdu danih informacija kako bismo informacije imali i u pismenom obliku. Dobili smo pismenu potvrdu da u sustavu ne postoji evidencija o spomenutoj utakmici, no kako je skok u vlastita usta prilično neugodan, pisanu potvrdu da su nam dali pogrešnu informaciju ne možemo ishoditi, već su Međimurski savez lažno izvijestili kako, doslovno, “nije bilo upita prema našoj kancelariji”. “Kancelarija” očito nije ni u čemu pogriješila, te će njena površina i obujam nakon ovog postupka ostati isti, no djelatnici jesu!

Dakle, NK Međimurec ispoštovao je sve propise i JEST provjerio ima li igrač pravo nastupa. Dobili smo pogrešnu informaciju od nadležnih, a mi nemamo mehanizme za provjeru informacija koje dobijemo od nadležnih, već ju smatramo jedinom mjerodavnom i konačnom. Stoga ne snosimo nikakvu odgovornost za njegov nastup.

Uprava NK Mladosti Palinovca do informacije da Nikola Herceg nema pravo nastupa došli su nekoliko dana prije odigravanja ove utakmice. Jedina nam poznata činjenica na koji način su došli do informacije, a koja je nama od službenih tijela uskraćena, jeste da u cijeloj priči postoji treća osoba s pristupom podacima. Tko je treća osoba? Ako je službena osoba, a očito jeste, jer ima pristup podacima, hoće li nadležna tijela pokretati postupak protiv nje jer informacije nije podastrijela službenim osobama već jednome klubu? Teško za vjerovati.

Iako bi u današnje vrijeme informatizacije bilo normalno da su ti podaci javno dostupni, to na žalost nije moguće, jer pisaći strojevi s početka osamdesetih godina prošlog stoljeća još su uvijek u širokoj upotrebi. A pravilnik koji je na snazi i kojeg su se klubovi dužni pridržavati u ovakvom slučaju formuliran je ovako: Klub je dužan provjeriti ima li igrač pravo nastupa. Informaciju o pravu nastupa daje Nogometni savez. Informaciju nije dužen dati pismenim putem. I tu priča završava.

Nepisana pravila koja se nakon toga nastavljaju, a kojih smo bili svjedoci glase: Informacija koju izdaju nadležni ne mora biti točna. Nadležni ne odgovaraju za točnost danih informacija. Klub je i dalje odgovoran je li informacija bila točna. Klub nema načina da dokaže da je provjerio ima li igrač pravo nastupa, niti pak ima potrebe, jer je i dalje odgovoran bez obzira na sve. Sve se svodi na rekla – kazala, te je za sve pogreške odgovoran klub, a sudi mu onaj tko mu je informaciju dao, bez obzira na njenu točnost.

NK Međimurec ispoštovao je sve propise. Nije propustio niti jedan detalj, niti iz neznanja, niti zbog propusta, a najmanje namjerom. Međimurski nogometni savez svu krivnju svaljuje na NK Međimurec. Oglušuje se na sve navedene činjenice i odlučuje kazniti NK Međimurec. Preostaje nam borba u žalbenom postupku od kojeg ovaj put nećemo odustati.

Zaključci koji se mogu izvesti iz svega navedenog, a za što je NK Međimurec odgovoran jesu:

1. što nije angažirao hakersku organizaciju koja bi provalila u informatičke sustave obaju saveza i provjerila vjerodostojnost informacija koje smo dobili

2. što nije angažirao gospodina Davida Copperfielda, da svojim telekinetičkim sposobnostima uđe u prostorije saveza, otvori ladice, i prolista svu potrebnu dokumentaciju kako bi provjerio ispravnost informacija

3. što nije angažirao Baba Jagu koja bi također mogla provjeriti informacije na više načina; graškom, kartama, ili ipak najpouzdanije, kristalnom kuglom.

Iako naviknuti na kafkijanske procese u kojima se borite sa sudom koji je par excellence suda koji funkcionira na načelu “Kadija te tuži, kadija ti sudi”, i ovaj put potrudili smo se rasvijetliti sve činjenice do kraja. Naravno, za sada, nedovoljno.”

Ukratko se iz ovog može iščitati: Varaždinski nogometni savez je dao papire koje nije smio pa je on pogriješio. A bit će kažnjen Međimurec koji je tražio potrebne podatke od organizacije gdje rade profesionalni djelatnici koji su plaćeni za taj posao. Nije baš logično, zar ne?

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije