Woman Art: 5 zdravih doručak ideja

Ako si čitao moju prošlu kolumnu onda znam da si na “pravom putu”. Obećala sam sebi, a i tebi da ću napisati nekoliko zdravih doručak ideja. Nemam recepte po kojima radim svoj ranojutarnji gablec već sve dolazi spontano iz glave.

Moje jutro

Zvoni budilica i budim se uz osmjeh jer je lijep dan, možda pada kiša, ali me to ne smeta. Iz kreveta izgleda lijepo i toplo. Prvo što pomislim je –što ću danas doručkovati? S obzirom na to da sam gurman i još pol, razmišljam o doručku dok perem zube i češljam kosu. Ipak se još nisam odlučila pa dolazim do frižidera i vadim ono što baš tada poželim.

Kuham kavu, rijetko čaj (iskreno) i pijem vodu, puno vode, pripremam obrok i krećem u svoju dnevnu sobu gdje doručkujem uz neizostavnu jutarnju emisiju DJH. Odijevam se i krećem na posao, znate, moj posao je zapravo zabavan i uživam radeći ga. Ponekad znam i ja zakasnit (dođem pet do), ali doručak ne preskačem, nikada. Za mene je doručak najvažniji obrok dana!

Da mi vi dragi moji ne bi ostali bez recepta koje sam obećala, krećem odmah na posao. Iako postoji pravilo da bi za doručak trebali jesti ugljikohidrate ja se ne držim toga pa pogledajte koje od namirnica koristim za jutarnji obrok.

Za jutarnji obrok od namirnica najviše koristim – voće (po želji, sušeno i svježe), povrće, zrnasti sir, grčki jogurt, kikiriki maslac, maslac, zobene i chia sjemenke, domaći muesli, no nerijetko su tu hladne salate s tunom i piletinom.

Doručak broj 1

Za ovaj recept trebate: -dva rižina krekera, kikiriki maslac, jedna banana, jedna jabuka, malo cimeta, grčki jogurt, nekoliko badema i sušene brusnice.

Na dva rižina krekera (može i kruh od raženog brašna), namažite kikiriki maslac i po njemu posložite banane koje ste prethodno narezali na tanke kolutiće te na kraju po njima pospite malo cimeta. U jednu manju zdjelicu stavite voće, npr.–jedna jabuka i ostatak banane pa po tom voću prelijte grčki jogurt, na vrh dodajte bademe i brusnice. Jedna velika čaša vode, kava ili čaj.

Doručak broj 2

Za ovaj recept trebate: – dva manja jaja, jedna šnita raženog kruha, pola avokada (ostatak čuvajte u frižideru u hermetičkoj posudici za sljedeći obrok), jedna rajčica, kokosovo ulje, dvije male žlice chia sjemenke, pola limuna i grčki jogurt.

Na kokosovom ulju pripremite dva kajgana jaja, pola avokada (bez kore, ona se lako odvaja prstima) usitnite vilicom ili nožićem pa poslažite po kruhu, na avokado posložite kajgana jaja i rajčicu koju ste prethodno narezali na ploške. Chia sjemenke umočite u malo vode i nakon deset minuta dodajte u grčki jogurt i dobro promiješajte. Velika čaša vode s limunom i kava ili čaj.

Doručak broj 3

Za ovaj recept trebate: – zobene pahuljice, 2dl mlijeka ili vode, orašaste plodove, voće sušeno i svježe, med i cimet.

Ima više načina pripreme zobenih, ja radim tako da najprije prokuham vodu ili mlijeko (više volim na mlijeku), dodam zobene i pustim nekoliko minuta da odstoji. Neposredno prije konzumiranja dodam sve što mi se tada čini odlično za početak dana. Npr.- zasladim ih s malo meda (može stevija ili javorov sirup), cimet, pola banane, dvije do tri jagode narezane na ploške i sušene grožđice. Super je kod njih što se može kombinirati pa je iz dana u dan vaš jutarnji obrok drugačiji. Budite kreativni i personalizirajte svoj doručak. Ne zaboravite na čašu vode i čaj.

Doručak broj 4

Za ovaj recept trebate: – dva kuhana jaja, jedna konzerva s tunom u maslinovom ulju, malo crvenog zelja, jedna naribana mrkva, nekoliko cherry rajčica, kukuruz šećerac i jedno vrhnje. Pripremite dan ranije.

U jednu veću posudu stavite jaja koja ste prethodno narezali na ploške i dodajte sve ostale sastojke. Dobro promiješajte i uživajte. Ja ne stavljam nikakav dresing no vi možete dodati ono što vam fali, ali pazite na sol (sjetite se – celulit, srce …)

Doručak broj 5

Domaći CRUNCH MUESLI – bez šećera

Za ovaj recept trebate: zobene, kikiriki maslac (smooth), med, kokosovog ulja, lješnjaci, bademi (sjeckani ili cijeli i sušene brusnice. Naravno, vi možete dodati sve što poželite od orašastih plodova pa do sušenog voća. Sve te sastojke sjedinite u jednu lijepu smjesu koja ne smije biti previše gnjecava. Mora biti rahla, ali opet mokra. Sve radim od oka i uvijek me okus iznenadi.

U zagrijanu pećnicu (160 C) stavite smjesu na pečenje. Treba vam oko 30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Obavezno nakon prvih 15 minuta izvadite i promiješajte smjesu. Kada su gotovi u hladne možete dodati komadiće čokolade (ja to ne prakticiram, ali vi možete ako volite slatko) i stavite u hermetičku posudu.Poslužite ih tradicionalno s mlijekom ili jogurtom.

Dobar tek dragi moji! To bi za sada bilo sve, nadam se da ste dobili po koji recept za sebe i da ćete uvijek biti na “pravom putu” kakav god on bilo!

Pripremila sam i ovoga tjedna vježbe za jutarnji trening pa vam preporučujem da vježbate neposredno prije doručka. Napravite ukupno 3 serije, svaku vježbu držite 30sek, između svake serije odmor od 60sek.


Piramida


Ekstenzija leđa


Ekstenzija leđa s rukama na stopalima


Bočna fleksija trupa na svaku stranu

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije