Intervju s troje kandidata u izboru za načelnika/cu Općine Strahoninec

>> Intervju s trojicom kandidata u izboru za načelnika/cu Općine Strahoninec

Povodom izbora za načelnika u Općini Strahoninec, napravili smo intervju s troje kandidata koji pretendiraju za načelnika/cu Općine Strahoninec. Radi se o Sanji Krištofić, Franji Lehkecu i Markusu Piliću.

Pitanja i njihove odgovore pročitajte u nastavku.

1. Zašto ste se odlučili kandidirati za mjesto načelnika, i zbog čega bi mještani trebali baš Vama dati glas?

Sanja Krištofić: Ponajprije zahvaljujem svojim mještanima na potpisima podrške za kandidaturu čime su mi iskazali povjerenje. Ta me potpora obvezuje na odgovornost i predanost i prema Strahonincu, ali i prema svim svojim sumještanima.

Kao predsjednica Općinskog vijeća i sudjelovanja u radu vijeća svjedočila sam neodgovornom i štetnom rukovođenju općine koje se više nije moglo i nije smjelo tolerirati. Neprihvaćanje proračuna za 2015. godinu je bilo jedini odgovorni način, nas vijećnika, da zaustavimo takvo nazadovanje i stalno upozoravajuće činjenje štete našem Strahonincu i mještanima.

U prijašnja dva i pol mandata obnašala sam dužnost načelnice naše Općine, i vidljivo stabilizirala financijsko stanje u Općini, ali i značajno unaprijedila kvalitetu života. To sam mogla kako zbog svoje odgovornosti i predanosti, tako i zbog podrške i suradnje koju sam imala sa svim svojim sumještanima. Takvi rezultati, ali svo moje znanje, iskustvo, odgovornost i predanost dobra su preporuka za uspješno služenje interesu našeg Strahoninca. Uvjerena sam da mogu sada kad su se otvorile brojne financijske mogućnosti kroz EU fondove sad i još uspješnije poticati i voditi našu općinu u smjeru razvoja i napretka, u smjeru kojeg naš Strahoninec zaslužuje.

U razdoblju moje odgovornosti za vođenje općine, ostavila sam puno toga po čemu se prepoznaju moje sposobnosti, energija i odgovornost. Od vraćanja ogromnih dugova, izgradnje i završetka kanalizacije, prometnica, nove ulice i gradilišta, stvorili svi uvjeti za izgradnju sportske dvorane, Župne crkve, uredilo mjesto, izgradio se Centar Općine i brojni drugi vidljivi projekti. To je bilo razdoblje u kojim je Strahoninec postao uzorno mjesto u kojem se kvalitetno živi i u kojem se vrlo odgovorno odnosi prema zajedničkoj imovini. To su bile godine suradnje, napretka i razvoja u interesu svih mještana.

Upravo svojim znanjem, iskustvom i energijom želim vratiti Strahoninec među vodeće, uzorne i odgovorne općine, koje su uvijek prisutne u svojim zahtjevima i koje se bore za svoju Općinu, napredak i svoje mještane. Znala sam tada, u vrijeme dugova, blokade i raskopanih i prašnjavih cesta, pokrenuti i razviti Općinu. Sada smo pred novim izazovima i projektima. I znam kako ću sa svojim suradnicima ponovo pokrenuti novi zamašnjak u razvoju naše Općine Strahoninec. Moramo nadoknaditi dvije izgubljene godine nerada i neodgovornosti.

Vjerujem da će meni kao kandidatkinji za načelnicu i za mog zamjenika Dragana Zdolca, dati glas i povjerenje, svi koji cijene rad i rezultate rada, odgovornost i predanost, otvorenost i suradnju. Jer Strahoninec treba i zaslužuje odgovornog i sposobnog načelnika, koji zna kako i što raditi i koji će iskoristiti sva dostupne mogućnosti i sredstva u interesu svih mještana.

Franjo Lehkec: Moja kandidatura za načelnika na prijevremenim lokalnim izborima logičan je slijed nakon neprihvaćanja Proračuna za 2015. godinu od strane vijećnika SDP-a. Proračun je neprihvaćen bez i jednog jedinog amandmana, na štetu proračuna Općine, na štetu naših mještana, a sve samo i jedino željom da se bivšoj načelnici osigura radno mjesto. Mještani Strahoninca su 19.5.2013. odlučili da nakon 12. godišnje vladavine SDP-a žele promijene. Donio sam te promjene i one su vidljive u obnašanju načelničke funkcije proteklih godinu i pol. Odgovorno, savjesno, pošteno i transparentno sam obnašao tu dužnost te i dalje želim nastaviti raditi započete projekte na dobrobit svih mještana naše Općine.

Markus Pilić: Poticaj na kandidaturu došao je od samih mještana Strahoninca. Nakon što je postalo izvjesno da ćemo zbog neizglasavanja proračuna za 2015. imati prijevremene lokalne izbore, pristupio mi je velik broj mojih sumještana s prijedlogom da se kandidiram za načelnika Općine. Svoje su prijedlog obrazložili činjenicom da je vrijeme da na čelo Općine dođe čovjek ljudskih i stručnih kvaliteta koji će znati uspostaviti konstruktivnu suradnju sa svim političkim opcijama i nadvladati bilo kakve podijele, a sve na korist mještana Strahoninca i koji ni na koji način nije dio političkih sukoba u Strahonincu.

2. Što je prema Vašem mišljenju Općina Strahoninec izgubila u tromjesečnoj “krizi” vlasti i radom u “hladnom pogonu”.

Sanja Krištofić: Nije Strahoninec izgubio samo ova tri mjeseca. Izgubljeno je godinu i pol zbog nerada i nesposobnosti koji su nas koštali preko 2 milijuna neostvarenih projekata i nepovučenih sredstava iz fondova. Kao što sam i rekla na zadnjoj sjednici vijeća, ništa se neće dogoditi i nije. Općina nije ništa izgubila, funkcionirala je kao i obično, podmirivala sve svoje obaveze koje je imala prema mještanima, ugovorima i odlukama koji su do tada potpisani. Kako nisu bili predani nikakvi projekti za razvoj općine, od strane bivšeg načelnika u ova tri mjeseca, nisu se ni mogli sprovoditi.

Franjo Lehkec: Općina Strahoninec i njezini mještani izgubili su 200.000,00 kuna koliko je procjena novih prijevremenih izbora. Izgubila je mogućnost prijave na natječaje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća kao i obnovljivih izvora energije, natječaje najavljene mjere 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” pa sve do malih projekata kao što je sufinanciranje edukacije za poljoprivrednike o osposobljavanju za održivu uporabu pesticida. I sada je to sve stalo, a to mi je osobito žao, jer to moji mještani apsolutno ne zaslužuju.

Markus Pilić: Općina je neizglasavanjem proračuna i izazivanjem prijevremenih izbora ponajprije izgubila vrijeme (a vrijeme je novac) ali i dobar glas. Sve donedavno Strahoninec je slovio za uređenu društvenu sredinu okrenutu budućnosti u kojoj ovakav intenzitet sukoba, koji ovih dana pratimo u medijima, nije bio poznat. Bilo kakve podijele u društvu, a pogotovo u malim sredinama kao što je naša, su pogubne jer stvaraju antagonizme (sukobe) koji imaju dugotrajne posljedice i teško ih je premostiti. Šteta je nanijeta i zbog zastoja u realizaciji planiranih projekata, a ne treba zanemariti niti troškove prijevremenih izbora.

3. Što očekujete od novog saziva Općinskog vijeća i smatrate li da ćete s OV moći kvalitetno surađivati i ako Vaša lista za Općinsko vijeće ne bude imala većinu?

Sanja Krištofić: Vjerujem da će naša, SDP-ova, lista dobiti podršku i povjerenje mještana temeljem svog dosadašnjeg odgovornog i vrijednog služenja zajedničkom interesu naše općine i u interesu svih naših mještana. SDP ima dovoljno snage, znanja i dobrih kadrova da može samostalno i vrlo odgovorno preuzeti odgovornost za upravljanje zajedničkom imovinom i vrijednostima. Vijećnici SDP-a i dosad su, u svemu, predlagali rješenja, usmjeravali na ispravnost i zakonitost, nudili suradnju u svim mogućim vidovima. Ali nažalost, bivši načelnik ju nije želio. I nadalje će vijećnici SDP-a odgovorno i predano predlagati, donositi odluke i surađivati u najvećem i najboljem interesu Strahoninca i naših mještana.

Franjo Lehkec: Očekujem da ću sa svojim koalicijskim partnerima HNS, HSLS, HDZ, NS Reformisti, MS i HDS izboriti većinu vijećnika u sazivu novog Općinskog vijeća. Njihovo povjerenje dano meni kao nositelju zajedničke liste dokaz je da je moj rad u godinu i pol bio kvalitetan i donio konkretne rezultate. To je ujedno i potvrda da se nastavi i realizira sve planirano, a što je ovim prijevremenim izborima prekinuto. Pozivam sve političke opcije koje će se naći u sastavu novog OV na suradnju i timski rad koji je nužan za ostvarenje zacrtanih ciljeva. Ukoliko to nije prepoznato i vijećnici se povode osobnim interesima, suradnja je otežana i može dovesti do situacije u kojoj se nažalost i danas nalazimo.

Markus Pilić: Bez obzira na budući stranački sastav novog Općinskog vijeća, očekujem od svih vijećnika na prvom mjestu odgovornost, konstruktivnost, kvalitetu rada, međusobnu komunikaciju i, najvažnije, spremnost na suradnju. Očekujem da svaki izabrani vijećnik, ako se već kandidirao za tu funkciju, maksimalno svojim radom, prijedlozima, idejama i zalaganjem pridonese svekolikom napretku Strahoninca.

4. Možete li izdvojiti nekoliko glavnih projekata za razvoj Općine kojima bi dali prioritet.

Sanja Krištofić: Izgradnja sportske dvorane najveći je i najzahtjevniji projekt. Poslove oko početka radova započet ću odmah i izgraditi je u naredne dvije godine. Paralelno s time izrađivat ću programe trenutnih i višegodišnjih potreba općine, mještana te ih kandidirati u EU fondove, ministarstva. Otvoriti nova stambena područja i oformiti nova gradilišta, kako bi zadržali našu djecu i privukli nove mještane u Općinu. Prema potrebama, izgraditi, modernizirati i obnoviti: javnu rasvjetu, prometnice, pješačke staze, kanalizaciju… Po novim standardima proširiti i modernizirati dječji vrtić. Udrugama omogućiti veće prihode za svoj rad i civilni razvoj. Jednostavnim rječnikom, privući što više novaca u općinsku blagajnu iz EU fondova i drugih razina, za stvaranje što kvalitetnijih i zadovoljavajućih infrastrukturnih i društvenih uvjeta i života u Strahonincu.

Pozivam sve mještane da izađu na izbore, 8.3.2015., i svojim glasom izaberu kandidata koji će nesebično raditi u interesu naše općine, na rješavanju njezinih vitalnih problema, kako bi svi mi, naša djeca i unuci živjeli u ljepšem, uređenijem i prosperitetnijem Strahonincu. Jednako tako, pozivam sve sudionike izbora, kao i ostale kandidate da nakon provedenih izbora, unatoč naših političkih razlika, svi stanemo na stranu našeg Strahoninca. Na stranu zajedničkih interesa za razvoj i prosperitet Općine Strahoninec.

Franjo Lehkec: Svakako je prioritet nastavak izgradnje školske sportske dvorane kojeg smo upravo mi započeli u suradnji sa Županijom, a za koju je Županija u svojem proračunu za 2015. godinu osigurala 1 milijun kuna, rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića – u prošloj godini izrađen idejni projekt, u fazi je izrada glavnog projekta, Aglomeracija Čakovec, otvaranje novih stambenih zona, nastavak modernizacije javne rasvjete za uštedu potrošnje električne energije, dovršetak izgradnje pješačke staze u Ulici Josipa Bajkovca i nastavak izgradnje u novootvorenim i postojećim ulicama, postavljanje asfaltnog zastora i javne rasvjete u Ulici Katarine Zrinski, sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća kao i drugi projekti.

Markus Pilić: Kao, vjerujem, i ostalim kandidatima školska sportska dvorana osnovni je prioritet budućeg vodstva Općine. Usko vezano uz sportsku dvoranu, važna stvar bila bi i dogradnja školske zgrade s ciljem prelaska na jednosmjenski rad. Zbog sve teže društvene i gospodarske situacije prijeko je potrebno snage usmjeriti ka realizaciji socijalnih programa pomoći najugroženijim sumještanima.

Daljnji infrastrukturni razvoj također je jedan od važnih projekata koji bi trebali obuhvatiti izgradnju pješačkih staza, asfaltiranje novih ulica, kvalitetniju i energetski učinkovitiju javnu rasvjetu.Također jedan od projekata na koji bi valjalo staviti naglasak jest sufinanciranje energetske učinkovitosti privatnih obiteljskih kuća. Ništa manje napora ne bi se smjelo uložiti u projekte brige za djecu i mlade, uključujući obnovu dječjih igrališta, osmišljavanje aktivnosti za mlade kako bi ih odvratili od alkohola, obijesnog ponašanja i nanošenja materijalne štete.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije