Crkva će plaćati poreze, osim na milodare i darove za neke sakramente?

Katolička crkva uskoro će plaćati porez! Točnije, dogovoreno je da tzv. pravne osobe Katoličke crkve ulaze u porezni sustav Republike Hrvatske i da Crkva postaje ravnopravan porezni obveznik s građanima i tvrtkama te da gubi dosadašnji povlašteni status “porezne oaze”, koju je imala kao vjerska zajednica.

Taj poprilično radikalan porezni zaokret dogovorili su osobno nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i ministar financija Boris Lalovac. Kako se doznaje, Crkva će morati plaćati porez na sve tzv. necrkvene prihode, a to su, primjerice, prihodi od iznajmljivanja prostora, trgovinske ili turističke, tj. hodočasničke djelatnosti.

Milodari vjernika i darovi koje će Crkva dobivati ostat će neoporezovani, a u to ulaze i npr. darovi za pojedine sakramente, od krštenja (koje je, doduše, besplatno) do sprovoda i vjenčanja (koji se naplaćuju po jedinstvenim taksovnicima).

Ministar financija Boris Lalovac zahvalio se kardinalu Josipu Bozaniću na, kako kaže, vrlo konstruktivnom razgovoru. Rekao je da nikakvih dodatnih crkvenih poreza neće biti i da su razgovarali o ugovoru između Svete stolice i RH jer je jedna klauzula tog ugovora istekla.

Riječ je o plaćanju doprinosa, a Lalovac je rekao da će sa predstavnicima Crkve ponovo sjesti za stol kako bi definirali to pitanje. Kazao je da su se dotakli plaćanja poreza za jedan dio crkvenih gospodarskih aktivnosti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije