Evo kako konzumiranje alkohola prije spavanja utječe na organizam

Uvriježeno je mišljenje da alkohol pomaže uspavljivanju, ali novo istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Missouriju pokazalo je da konzumiranje alkoholnih pića prije spavanja zapravo može poremetiti san.

Kako prenosi Huffington Post, ljudima alkohol može pomoći da zaspu – zbog čega, kako se navodi u istraživanju, alkohol prija sna konzumira 20 posto odraslih u SAD-u – ali također može dovesti do buđenja usred noći ili rano ujutro. Alkohol, naime, može utjecati na moždani sustav spavanja i buđenja, zbog čega autori istraživanja savjetuju ljudima koji pate od nesanice da izbjegavaju alkohol.

Dr. Mahesh M. Thakkar u priopćenju je objasnio kako je istraživanje pokazalo da, za razliku od uvriježenog mišljenja da alkohol potiče san promjenom osobnog dnevnog ritma, alkohol zapravo utječe na moždani mehanizam koji regulira uspavanost i budnost. Ako se dobro ne naspavate, vaše tijelo će ispustiti adenozin, koji pojačava vašu potrebu za snom, a alkohol utječe na taj sustav ravnoteže. Iako ćete nakon konzumiranja alkohola možda prvih nekoliko sati spavati jako dobro, alkohol može dovesti do ranijeg buđenja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije