Škola kao primjer: Čakovečka delegacija boravila u Novom Sadu

Predstavnici Grada Čakovca i Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec posjetili su 25. i 26. studenoga novosadsku Školu za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”.

Svrha posjeta novosadskoj školi bilo je dobivanje uvida u izgled i opremljenost prostora škole, koja u svojoj lokalnoj zajednici vrši ono što bi Centar za odgoj i obrazovanje mogao obavljati kada bude izgrađena nova zgrada. Čakovečku delegaciju činili su gradonačelnik Stjepan Kovač i njegovi zamjenici Mario Medved i Romano Bogdan te ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Dragica Benčik, psihologinja škole Tatjana Žižek i pedagoginja škole Dinka Žulić.

Novosadska je škola primjer vrhunski organiziranog i opremljenog prostora prilagođenog potrebama svojih korisnika. Škola u svome sastavu tako ima bazen, prostor za kineziterapiju, slanu sobu, sobu za terapiju bojom, glazbene sobe, dijagnostičke i mnoge druge sobe koje omogućuju cjeloživotnu potporu osobama s teškoćama u razvoju u pogledu dijagnostike, tretmana, rehabilitacije i obrazovanja.

Čakovečka je delegacija upoznata i s financijskim i organizacijskim ustrojem škole, ali i ulogom lokalne zajednice u njezinom osnivanju i radu. Lokalna zajednica ima partnersku ulogu u razvoju programa potpore osobama s većim teškoćama u razvoju.
SOŠO “Milan Petrović” je lokalni koordinator odgojno-obrazovnih programa i programa socijalnih usluga za područje Novog Sada i okolice.

Važno je spomenuti da je takva koordinacija moguća zbog činjenice što SOŠO “Milan Petrović” ujedinjuje obrazovne, socijalne i zdravstvene usluge, odnosno u svome radu ima financijsku potporu sva tri ministarstva koja brinu o osobama s teškoćama u razvoju. To školi omogućuje da u svome sastavu ima predškolski odgoj, osnovnu školu, srednju školu, učenički dom, stanovanje uz podršku, zdravstvenu stanicu, servisni centar (koji pruža dijagnostičke usluge od najranije dobi, ali i pruža razne oblike podrške – od asistivne tehnologije do zapošljavanja) i dnevni boravak.

Tu su još uslužni centar, što je zapravo centar za podršku zapošljavanju osoba s invaliditetom, zatim edukativni kamp Čenej na kome se odvija praktična nastava i nastava u prirodi, a učenici proizvode cvijeće, bilje i šampinjone i bukovače. Edukativni kamp Čenej ima i smještajne kapacitete.

Škola ima Centar za edukaciju, relaksaciju i rekreaciju smješten u dvorcu Hertelendi. Tu i je i radni centar s petnaestak radionica u kojem osobe s većim teškoća prolaze program radne integracije, a neke od radionica pružaju usluge trećim stranama, dok su neke financirane kroz programe poduzeća i fondacija i predstavljaju oblik socijalnog poduzetništva.

Čakovečki Centar za odgoj i obrazovanje treba novu zgradu koja će arhitektonski i prostorni odgovarati potrebama korisnika, ali i programima i uslugama koje Centar sa svojim stručnim djelatnicima može osigurati našoj lokalnoj zajednici. Primjer vrhunski opremljenog prostora može poslužiti kao vodič u razvoju sličnih programa u našoj lokalnoj zajednici.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije