FOTO: Udruga Grabanice priredila starinsko kolinje u Nedelišću

>> FOTO: Udruga Grabanice priredila starinsko kolinje u Nedelišću

Proteklog vikenda članovi udruge Grabanice iz Nedelišća po prvi puta su organizirali starinske koline kako bi se prisjetili načina na koji su to nekada radili Međimurci. Isto tako su spravili jela koja su se nekad jela po našim kućama u vrijeme kolinja.

U petak se pristupilo obradi mesa. Jedan dio ekipe pravio je čvarke, a drugi čurke. Napravljene su tri vrste čurki: crne, prosene i jetrene. Kako bi bile iznimne kvalitete za njihovu izradu čistila su se svježa crijeva na način kako se to nekada radilo. Ženske članice su pripremile večeru. Na stolu se našla kolinska juha, dinstana jetreca i svježi čvarci.

U subotu su pripremili tradicionalni kolinski ručak: juha od lokoti, pečenka, čurke, dinstano zelje i restani krumpir. Koline su završile nedjeljnim ručkom za koji je pripremljen roštilj i pečeno meso u maramici. Nakon što su se dobro najeli svi su se smjestili uz toplu peć te su se razgovorom podsjetili još pokojeg običaja vezanog uz koline u našem kraju u neka, ne tako davna vremena.

Oduševljeni lijepo provedenim vikendom članovi udruge jedva čekaju iduću jesen kako bi ponovo mogli uživati na pravim međimurskim kolinama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije