1444 digitaliziranih listova povijesti Pavlinskog samostana

U ponedjeljak, 24. studenoga 2014. u 18 sati u Dvorani Zrinski/Scheier u Čakovcu Državni arhiv za Međimurje u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom predstavit će 1444 digitaliziranih listova arhivskoga gradiva povijesti Pavlinskog samostana Sv. Jelene (Helene).

Riječ je o projektu financiranom od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Gradivo sadrži darovnice i potvrde darovnica za samostanske posjede od kraja 14. do samog početka 19. stoljeća koji obuhvaćaju veći dio gornjeg Međimurja (od Štrigove do Čakovca) te ostale spise koji reguliraju pravno-imovinske odnose. Među gradivom se posebno ističu dokumenti članova obitelji Zrinski, obitelji Nagyfalussy te samostanski inventari.

Gradivo je digitalizirano sukladno redoslijedu prema kojem se nalazi sređeno u arhivskom fondu te će biti dostupno putem mrežnih stranica za buduća istraživanja povijesti Hrvatske i Međimurja. O samom projektu govorit će ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Vlatka Lemić te načelnik Odsjeka za starije i vojno arhivsko gradivo HDA mr. sc. Ladislav Dobrica.

U sklopu programa nastupit će Ženski vokalni sastav Stridonne.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije