MIS i MIK uspješni u prva dva kola informatičkog natjecanja HONI

Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici natjecanje je u programiranju putem Interneta na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta. Ovaj je program Hrvatski savez informatičara pokrenuo 2006. godine s ciljem priprema nadarenih učenika informatičara osnovnih i srednjih škola Hrvatske za informatička natjecanja, te za natjecanja i pripreme mladih informatičara Europe i Svijeta prije međunarodnih natjecanja.

HONI je nastao po uzoru na neka druga međunarodna informatička natjecanja. Natjecanje se odvija tijekom cijele školske godine kroz sedam kola. Svako kolo sadrži osam problemskih zadataka poredanih po težini tako da su prva četiri primjerenija za osnovnoškolce, a posljednja četiri za srednjoškolce, no svi mogu sve rješavati, a boduje se pet najuspješnije riješenih zadataka. Dopušteno je korištenje raznih programskih jezika, no prevladava C++.

Ove godine članovi udruga Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub zajedno sudjeluju na HONI-ju i postižu zapažene rezultate. Tako je Matija Bujanić u prvom kolu osvojio prvo mjesto u kategoriji četvrtih razreda osnovnih škola. Trostruki državni prvak Martin Josip Kocijan je osvojio prvo mjesto u prvom kolu i šesto u drugom kolu u kategoriji sedmih razreda osnovne škole te drži prvo mjesto u ukupnom poretku. Jurica Horvat je osvojio osmo mjesto u prvom kolu, a Nino Cmrečnjak je osvojio 30. mjesto u prvom kolu i sedmo mjesto u drugom kolu u kategoriji prvih razreda srednje škole.

Juraj Barlek je osvojio 24. mjesto u prvom kolu i 13. mjesto u drugom kolu u kategoriji drugih razreda srednje škole. U kategoriji trećih razreda srednje škole Stjepan Požgaj je osvojio drugo mjesto u prvom kolu i šesto u drugom, Livio Benčik 9. mjesto u prvom i 13. u drugom kolu, Borna Bilas 16. mjesto u prvom i 10. mjesto u drugom kolu, Miro Krištofić 34. mjesto u prvom i 29. mjesto u drugom kolu.

Tio Špicar je osvojio 10. mjesto u prvom kolu i 13. mjesto u drugom, a Lovro Makovec 19. mjesto u prvom kolu i 18. mjesto u drugom kolu u kategoriji sedmih razreda.

Sljedeće kolo HONI-ja se odvija 29. studenog pa navijajte za naše dečke!

Programeri su traženi i jedna od najplaćenijih zanimanja današnjice, a već se zna da će biti još traženiju u budućnosti. Stoga je neophodno poticati rad udruga zbog izravnog utjecaja na bolju budućnost djece, ali i društva u cjelini. Suradnja sa školama te sufinanciranje od strane lokalnih uprava omogućit će stvaranje vrhunskih međimurskih IT znalaca koji su neophodni za razvoj gospodarstva.

U poticaju rada uključila se i Međimurska županija donacijom od 2.000,00 kn za projekt “Škola mladih programera” koji ove dvije udruge već više godina uspješno provode. Obzirom na skupu opremu kojom udruge zajednički opremaju informatičku učionicu od 84 m2, neophodno je prikupiti znatno više sredstava.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije