Matoš i njegovo doba

>> Matoš i njegovo doba

U okviru Mjeseca hrvatske knjige Graditeljska škola Čakovec organizirala je ponešto drugačije obilježavanje manifestacije. Moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige “O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi” povezan je sa stotom obljetnicom Matoševe smrti te je osnovni dio priredbe bilo govorenje njegove poezije.

U želji da se poezija predstavi na učenicima što prihvatljiviji način, izložbom učeničkih radova , umjetničkih i uporabnih predmeta te nizom video projekcija sugeriran je kulturološki kontekst u okviru kojeg je ta poezija nastala. Namjera organizatora bila je da aktivira kreativni potencijal učenika raznih smjerova koji se školuju u toj ustanovi.

Nekoliko je Matoševih pjesama i otpjevano u autorskim obradama profesora i učenika. Cjelokupni program uokviren je atraktivnim plesnim točkama- izvođenjem valcera u stilizaciji tog vremena i u kostimima koje je za ovu priliku posudilo Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina.

Cijela priredba provedena je kako se već niz godina prakticira – u suradnji profesora i učenika te su se na podiju kao izvođači našli rame uz rame i jedni i drugi. Priredba je naišla na iznenađujuće dobar prijem kod publike, tako da se organizatori u budućnosti nadaju još boljem uključivanju učenika i njihovom preuzimanju inicijative u priređivanju sličnih programa.

Preporučeno
Najnovije