KOLUMNA: Povijesna berba pušipela bez međimurskih vinara

Dok traje ovo miholjsko ljeto događaju se mnoge lijepe stvari, od kojih su svakako lijepi i u prvom planu Dani zahvalnosti za plodove zemlje u gotovo svim većim i značajnim međimurskim naseljima.

Lijepo je vidjeti i diviti se ljudima, djeci, učiteljima, odgajateljicama i mnogim udrugama koliko su svega i kako lijepo to stavili pred ljude. Najljepša izložba plodova zemlje, darova božjih, radova ruku čovječjih i umijeća stvaranja i oblikovanja. Po svuda je bilo puno posjetitelja i lokalnih čelnika gdje se družilo i uživalo u ljepoti i bogatstvu stolova, igrokaza, pjesama i plesova.

Jedan od ljepših događaja bila je i prva berba pušipela na imanju obitelji Vladimira i Danice Horvat u Svetom Urbanu. Horvatovi su se kao i uvijek do sada iskazali gostoprimstvom, domaćom hranom i ukusnim vinom. Berači pak su kao rijetko u kojoj berbi bili izuzetno raspoloženi i kroz čitavu berbu orila se pjesma koja je samoj berbi autohtone sorte grožđa davala i obilježje autohtone međimurske berbe.

Kod vinograda, malo i u njemu, a najviše za stolom okupilo se dosta pozvanih, koje je predvodio međimurski župan Matija Posavec, s kojim je došla jaka postava županijskih službenika, među kojima je najdojmljivija bila stručna suradnica Mateja Gošćiej, razgovorljiva, lijepa i mudra.

Novinara je jednako tako bilo mnogo, no tu ne mogu kazati tko ih je predvodio, jer odavno više nemamo imena, autoritete i znalce kao što su to bili Dragutin Ovčar i Ivica Žišković, a bezvezno deranje i grohotno smijanje bez razloga nisu na cijeni.

Na moju veliku žalost nije bilo niti prvog čovjeka međimurskih vinogradara i vinara (u vrijeme službenog susreta i prezentacije berbe i razloga uzgoja ovog pušipela) Zdravka Dvanajščaka, a smatram da je trebao doći. Nije bilo niti jednog drugog vinogradara i vinara, a oni, poglavito članovi Horzus Croatiae trebali su se pojaviti.

Pitao sam nekoliko ljudi zbog čega nikog od vinogradar nema, a odgovori su bili u stilu, ljudi imaju svoje berbe i prešanja. Vjerojatno je i to dio istine, ali par sati trebali su posvetiti ovom povijesnom događaju za međimursko i hrvatsko vinogradarstvo.

Ne zamjeram. Niti ne špotam. Ljudski rečeno, ovom događaju su nedostajali kao paprika paprikašu ili sol juhi. Miholjsko ljeto, kvalitetno grožđe i znanje vinara Vladeka Horvata jamstvo su da mošt dobro vrije i da će na kraju bito stvoreno vino iz najboljih trsova, pušipel selectio, kako ga je označio župan Posavec, koji je premda problemima koje ima s koalicijskim partnerima u Županijskoj skupštini, došao na ovaj događaj i dao svoj doprinos njegovom značaju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije