Poliklinika Fokus: Siva mrena, uživajte u slobodi nenošenja naočala

Staračka katarakta (siva mrena) koja se pojavljuje kod starijih ljudi, karakterizirana je početnom zamućenjem leće, kasnijim bubrenjem leće, i konačno smanjivanjem leće i potpunim gubitkom prozirnosti, tj. zamućenjem. Nadalje, s vremenom kortikalni dio (centralni dio leće) katarakte postaje tekuć i pretvara se u mliječno bijelu tekućinu, te nastaje Morgagnijeva katarakta, koja može uzrokovati teške upale ako ovojnica leće pukne i procuri. Ako se ne liječi, katarakta može uzrokovati fakomorfni glaukom.

Razvoj sive mrene uzrokuje gubitak vida i ,ukoliko se ne liječi, može uzrokovati sljepoću. Liječenje sive mrene je isključivo operativno. Pri svakoj operaciji katarakte u oko se ugrađuju umjetne intraokularne leće koje nadomještaju pacijentovu zamućenu leću. Pacijenti nakon operacije trebaju nositi naočale za čitanje jer nova ugrađena intraokularna leća ne može mijenjati svoju jakost, kao što je to mogla prirodna leća.

Na hrvatskom tržištu postoji Tecnis intraokularna multifokalna leća, najnoviji proizvod poznate američke tvrtke Abbott Medical Optics (AMO). U našoj Poliklinici pratimo najnovije trendove u kirurgiji kataratke (sive mrene) te u našoj ponudi je i ova vrsta leće .

Tecnis multifokalne intraokularne leće indicirane su za korekciju vida afakije u odraslih pacijenata sa ili bez presbiopije nakon operacije sive mrene ultrazvučnom metodom koji žele vidnu oštrinu na daljinu, blizinu i na srednjoj udaljenosti (rad na kompjuteru, laptopu ili Ipadu) bez nošenja naočala. Ove intraokularne leće su predviđene da se ugrade u kapsularnu vrećicu što zahtijeva potpuno uredan tijek same operacije.

Ova jedinstvena intraokularna leća omogućuje visoku kvalitetu vida na svim udaljenostima danju i noću, dakle i pri smanjenom osvjetljenju. Veličina zjenica ne utječe na samu kvalitetu vida kod pacijenta. Različite jačine adicije na leći (+2.75 dsph, +3.25 dsph,+4.0 dsph) omogućuju širi raspon vida i operater može izabrati koju vrstu leće će ugraditi u oko pacijenta s obzirom na stil života pacijenta.

Na slici je prikazana Tecnis Multifocal intraokularna leća




To je leća koja produžuje Vaš aktivni stil života. 9 od 10 pacijenata uživa slobodu nenošenja naočala nakon ugradnje ovakve vrste leće.

Poliklinika Fokus popust od 30% operacija sive mrene oka!

Omogućite si sretnu starost sa kristalno bistrim vidom…

Poliklinika Fokus Mr. sc. Nataša Brijačak, dr. med., spec. oftalmologije

Vinka Međerala 9, Varaždin

Tel.: 042 200 443

www.poliklinikafokus.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije