Vodič za jesensko pospremanje kuće

Sezonsko pospremanje kuće može biti i prilično ugodan zadatak, ako mu pridamo samo malo više smisla nego uobičajenom dosadnom čišćenju. Stoga zašto ne uzeti u obzir nekoliko savjeta koji mogu pomoći da pored čistoće – poboljšamo i kvalitetu života u svom domu? – članak prenosimo sa portala e-zena.com

Ovaj mali podsjetnik neka Vam se nađe pri ruci kako bi ste se prisjetili što sve treba napraviti u Vašem domu kako biste spremno dočekali hladne, zimske dane. Jer, bolje je neke stvari odraditi sada; dok je još toplo, nego po hladnoći i kiši.

Pospremanje kuhinje

Pregledajte detaljno sve police u špajzi, bacite sve ono što vam neće biti potrebno, sve čemu je istekao rok valjanosti, i napravite dodatnog mjesta za spremanje.

Prije nego što odložite pribor koji koristite za vrt (ako ga imate) ili za cvijeće na balkonu, dobro ga očistite. Uklonite sve ostatke skorene zemlje, i obrišite ga krpom koju ste prethodno namočili vrelom vodom. Kada sve dobro posušite, metalne dijelove premažite nauljenom krpom kako bi ste spriječili stvaranje rđe.

Metalne dijelove alatki možete prekriti pijeskom. Na ovaj način, alat ne samo da će stajati na jednom mjestu već će pijesak na prirodan način naoštriti svaki dio dok ga budete vadili.

Iskoristite priliku i izvadite posuđe iz kuhinjskih ormara i ladica kako bi ste detaljno obrisali prašinu. Kada sve temeljito očistite, prije nego što posuđe vratite natrag, police možete obložiti ukrasnim ili pak papirom kako biste ih u buduće lakše očistili.

Očistite hladnjak i zamrzivač

Hladnjak potpuno ispraznite, bacite sve ono što već dugo vremena stoji i napravite mjesta za nove namirnice, a ono što želite zadržati, uvijte u novine i ostavite na hladnom mjestu. Isključite potom hladnjak iz struje, a na police stavite posude sa vrućom vodom u koju ste ukapali limunovog soka ili jabučnog octa. Ovaj postupak sa zagrijavanjem vode treba ponavljati više puta, onim tempom kako se voda rashladi i tako sve dok se ne otopi sav led.

Nemojte pokušavati nožem skidati led sa stjenki hladnjaka ili zamrzivača. Kada se sav led otopio prvo sve prebrišite spužvicom namočenom u vodu sa nekim blažim sredstvom za čišćenje – deterdžentom za pranje suđa, a savršeno mogu poslužiti i limunov sok ili jabučni ocat. Nakon što ste sve temeljito očistili, prebrišite suhom krpom. Za kraj sve još jednom prođite krpicom namočenom u otopinu sode bikarbone i malo alkoholnog octa. Omjer: 2 l vode, 4 žličice sode bikarbone, 2 žlice octa. Naknadno brisanje nije potrebno. Na ovaj način anulirat ćete sve neželjene mirise iz hladnjaka, a ujedno ćete i spriječiti nakupljanje istih u budućnosti.

Dnevni boravak

Kad dođu hladni, zimski dani, najveći dio vremena provoditi ćete u svom domu, i zbog toga bi bilo dobro sa se pobrinete kako je tepih dobro očišćen, i kako ste temeljito odstranili sve čestice koje mogu izazvati eventualne alergije. Redovito usisavanje nije dovoljno kako bi tepih bio u potpunosti čist i lijepo izgledao, potrebno je temeljito pranje kako bi mu se vratio stari sjaj. Kupnja stroja za pranje tepiha poprilično je skupa investicija, no i bez njega možete oprati vaš tepih.

Poznato je kako mineralna voda čini čuda na tkaninama. Pokušajte pošpricati površinski sloj tepiha mineralnom vodom te ga nakon 10 minuta osušite suhim ručnikom.

Drugi način bi bio da pomiješajte jednake dijelove octa i vode u bocu sa raspršivačem, te pošpricate na područje koje je potrebno očistiti. Dopustite da odstoji 10 minuta, a zatim istrljajte mokrim ručnikom.

Za otklanjanje većih mrlja, pomiješajte jednake dijelove soli, boraksa i octa. Utrljajte smjesu na mrlje i pustite da se osuši. Kad se osuši, usisavačem uklonite prljavštinu. Ako pak želite očistiti tepih bez vode, pospite ga soda bikarbonom. Nakon 5 minuta temeljito usisajte.

Ako se grijete na ugaljen, provjerite u kakvom je stanju dimnjak.

Sve suvišne dijelove namještaja i stare časopise bacite. Sada vam možda ne smetaju, ali kada dođe zima smetat će na svakom koraku. A uz to, dodatno skupljaju prašinu.

Svu drvenariju dobro prebrišite zaštitnim slojem kako bi ostala ista i kada dođe grijanje.

Parkete operite i premažite zaštitnom emulzijom, jer tijekom zime nećete moći podnijeti taj jak miris.

Osigurajte dovoljno svjetla u kući. Operite prozore i zavjese, abažure na lampama i lusterima. Ako imate plastične ili staklene abažure, skinite ih i operite blagim sredstvom za čišćenje.

Spavaća soba

Izvadite zimski jorgan, koji je nekoliko mjeseci stajao zapakiran, dobro ga protresite i ostavite vani da se dobro provjetri na suncu i svježem zraku.

Prije nego što odložite ljetne prekrivače, odnesite oh na kemijsko čišćenje. Zatim i njih ostavite nekoliko sati na svježem zraku.

Pregledajte madrace. Usisajte ih i okrenite na drugu stranu (ovo je inače preporučljivo uraditi najmanje dva puta godišnje).

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije