Otac tenisača ogorčen: Još nema pravomoćne presude za smrt M. Šuice

– Ne znam… Sve ovo već predugo traje iako se, pravno gledajući, radi o vrlo jednostavnu slučaju. Kako je moguće da ni četiri godine od prometne nesreće u kojoj je poginuo naš sin još nema pravomoćne presude? – ogorčen je Nikola Šuica iz Čakovca, otac tenisača Marina Šuice koji je 4. rujna 2010. poginuo u prometnoj nesreći na autocesti blizu Budimpešte.

Za izazivanje nesreće u kojoj je u 15. godini poginuo najperspektivniji hrvatski junior optužen je njegov trener, bivši Davis kup reprezentativac Saša Tuksar (31) koji ga je vozio u Budimpeštu, gdje su trebali sjesti na avion za Letoniju.

Preminuo u bolnici

Šezdesetak kilometara prije Budimpešte automobilom se zaletio u stražnji dio kamiona pri brzini od 169 kilometara na sat, na autocesti na kojoj je ograničenje 130. Marin je nakon šest sati borbe za život umro u mađarskoj bolnici u Szekesfehervaru. Općinski sud u Čakovcu donio je dvije nepravomoćne presude – u prvoj je Tuksar osuđen na dvije i pol godine zatvora, u drugoj na tri, no drugostupanjski sud obje je ukinuo i vratio ih na početak!

Prva je presuda ukinuta u svibnju prošle godine zbog nezakonitog prikupljanja dokaza. Općinski sud, naime, presudu je temeljio i na iskazu privatne detektivke iz agencije Sova koju su unajmili Marinovi roditelji kako bi dokazali da je Saša Tuksar te noći, sa 3. na 4. rujna, prije puta u Mađarsku, bio u kafićima i noćnim klubovima. Na put je, tvrde, u 4.20 sati krenuo neispavan i umoran.

– On nije smio voziti u takvom stanju. Da smo znali, ne bismo mu povjerili Marina – kaže Marinov otac Nikola. Privatna detektivka utvrdila je da je Tuksar u kasnim satima viđen u čakovečkim lokalima i sastavila izvješće.

Citirali krivi zakon

– Privatni detektivi nemaju ovlaštenja prikupljati obavijesti i informacije o kaznenim djelima koja se progone po službenoj dužnosti pa su ti dokazi nezakoniti – upozorio je drugostupanjski Županijski sud u Varaždinu, pod predsjedanjem Igora Pavlica, i poučio da je detektivka mogla prikupljati samo obavijesti i informacije o dokazima koji su Marinovim roditeljima potrebni za ostvarivanje njihovih prava kao oštećenika u kaznenom postupku.

U ponovljenom suđenju Općinski sud u Čakovcu Tuksara je osudio na tri godine zatvora. Ovaj put presuda pada zbog proturječnosti.

Općinski sud je, nabrajajući kršenja propisa o sigurnosti prometa prema članku 51. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, navodio razloge koji se zapravo odnose na kršenje propisa na autocestama, o čemu govori članak 54. tog zakona. Uz tu, uočene su još neke pogreške. O tome u kojoj je fazi treći postupak na Općinskom sudu još se nisu očitovali. Saša Tuksar navodno se branio šutnjom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije