Priločki pesjanek među najbolja tri likovna rada u Hrvatskoj

>> Priločki pesjanek među najbolja tri likovna rada u Hrvatskoj

UNESCO-ov regionalni centar za nematerijalnu kulturnu baštinu raspisao je natječaj za djecu za najbolji crtež na temu nematerijalne kulturne baštine. Tema natječaja je bila ‘Bajkovita zemlja legendi, mitova i priča iz moje domovine’, a cilj je bio kroz medij crteža/slike izraziti doživljaje nematerijalne baštine iz vlastite domovine i sjećanje na običaje iz djetinjstva, s pogledom na sadašnjost i budućnost te baštine. Prijave su bile otvorene do kraja kolovoza 2014.

Republika Hrvatska je članica UNESCO-ovog regionalnog centra za nematerijalnu kulturnu baštinu Jugoistočne Europe, Sofia, Bugarska, s kojim ostvaruje različite zajedničke programe i projekte, pa je i ovaj natječaj proveden posredstvom Ministarstva kulture RH. Sudjelovala su djeca iz Hrvatske u dobi od 8 do 14 godina.

Ministarstvo je javno objavilo uvjete natječaja te prikupilo dječje radove s područja Republike Hrvatske i prema propozicijama natječaja, u Službi za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu odabrana su 3 najreprezentativnija rada koja su ispunila sve uvjete, autora Leonarda Ekarta (12) iz Preloga pod nazivom Pesjanek – čudovište iz rijeke Drave, zatim Krune Šančić (8) iz Zagreba pod nazivom Legenda o crnoj kraljici, te zajednički rad Angelike Baćac (8) i Karle Maglica (10) pod nazivom Čuda na putu za Rim.

Glavni kriterij je bio likovni prikaz doživljaja nematerijalne baštine kao i tekstualno objašnjenje autora. Izabrana tri kao i svi ostali pristigli crteži poslani su u Bugarsku te su digitalno pohranjeni i u arhivu Ministarstva kulture. Imena dobitnika nagrada bit će objavljena nakon izbora u Bugarskoj na Internet stranici Regionalnog centra i na stranicama Ministarstva kulture.

Leonardo Ekart živi u Cirkovljanu, učenik je Osnovne škole Prelog te obožava crtati. Kako je već prije sudjelovao u raznim projektima Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, Leonardo je objeručke prihvatio prijedlog svoje mentorice Maje Lesinger, dipl.knjižničar za sudjelovanje u ovom natječaju. Kao što je navedeno, odlični rezultati nisu izostali te je učinjen još jedan veliki korak u promicanju rada Knjižnice, lokalnih mitova i legendi Grada Preloga, a ponajviše dječje kreativnosti.

Radovi su vidljivi klikom ovdje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije