Milijun i 400 tisuća kuna u obnovu i opremanje čakovečkih škola

“Svim učenicima, učiteljima, profesorima kao i svima zaposlenima u gradskim školama, želim uspješnu novu školsku godinu. Grad Čakovec se potrudio kako bi nova nastavna godina u našim školama počela u obnovljenim prostorima, da sve učenike na klupama dočekaju udžbenici te da se nastavni proces osuvremeni.”, rekao je, među ostalim, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač na konferenciji za novinare održanoj povodom prvog dana škole, u ponedjeljak u prostorima 3. osnovne škole Čakovec.

Grad Čakovec je u škole kojima je osnivač tijekom ljeta uložio preko milijun i 400 tisuća kuna, što u obnovu prostora, što u nabavu nastavnih pomagala. No, glavna investicija u gradske škole ove godine zasigurno će biti gradnja školske sportske dvorane u Ivanovcu. Završena je natječajna procedura, a ovih dana započet će i radovi na ovome, za Ivanovec i Grad Čakovec važnom objektu, najavio je gradonačelnik Kovač.

Kovač se osvrnuo i na nabavu udžbenika za osnovne škole, istaknuvši da je Grad Čakovec svim učenicima koji imaju prebivalište na gradskom području osigurao udžbenike za redovne i izborne predmete. To je nadstandard koji osnovci u Međimurju imaju među rijetkima u Hrvatskoj. Ovaj projekt gradski proračun stajat će oko milijun kuna, dok će dodatnih pola milijuna osigurati Međimurska županija.

To je prvi put da Županija sufinancira i potrebe u Gradu Čakovcu, što pozdravljam, rekao je čakovečki gradonačelnik. Sredstva za nabavku udžbenika osigurana su i uštedama koje su postignute postupcima javne nabave, primjerice kod prijevoza osnovnoškolaca te gradnje školske sportske dvorane u Ivanovcu.

Zamjenik gradonačelnika Romano Bogdan osvrnuo se na uvođenje e-dnevnika u gradske škole. Naime, prošle godine u sklopu nacionalnog pilot-projekta 3. osnovna škola Čakovec bila je jedina škola u Međimurju koja je imala e-dnevnike, a zahvaljujući njihovim odličnim iskustvima, odlučeno je da se on uvede u sve gradske škole.

E-dnevnik omogućuje roditeljima da od kuće mogu pratiti ocjene, izostanke i sve napomene koje se tiču njihovog djeteta, preko elektroničke pošte mogu svakodnevno biti u kontaktu s razrednikom i učiteljima, dok se djeci omogućuje uvid u ocjene te u zabilješke razrednika i učitelja koje se tiču njih, rekao je zamjenik Bogdan. U stvaranje preduvjeta za uvođenje ovog suvremenog načina praćenja rada učenika, uvođenje besplatnog wi-fija te nabavu potrebnih aplikacija, iz Proračuna dosad je uloženo oko 100 tisuća kuna.

Ravnateljica 3. osnovne škole Mirjana Friganović naglasila je da Grad kontinuirano ulaže u svoje školske objekte. U njenoj školi tako je ovog ljeta uređena učionica kemije, obnovljena fasada u unutarnjem dijelu zgrade, uređena učionica dnevnog boravka, a uređen je i ulazni trijem. Za sve škole nabavljene su i tzv. “pametne ploče”, koje su odlično nastavno pomagalo te koje olakšavaju provođenje nastave, rekla je ravnateljica Friganović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz podjelu udžbenika, ravnateljica je rekla da su gradske škole već prošli tjedan počele s podjelom udžbenika, već u petak podijeljena je velika većina knjiga, sve protiče u najboljem redu, te što je najvažnije, uz veliko zadovoljstvo roditelja kojima je ovo veliko olakšanje za kućne budgete.

I na kraju, gradonačelnik je pozvao sve sudionike u prometu da ovih dana pripaze na djecu, posebice u blizini škola. Gradski redari bit će kod škola na početku i kraju nastave, no svi trebaju pripaziti kako se, zbog velikog broja djece, ne bi dogodile nezgode.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije