Dobro je znati: Teška školska torba ne izaziva oštećenja

O težini školske torbe koju školarci svakodnevno nose na leđima puno se govori. Roditelji se svakodnevno čude težini torbe, pitajući se moraju li se nositi baš svi ti udžbenici, radne bilježnice, atlasi i crtaći pribor koje njihovo dijete jedva ugura u školsku torbu.

Najviše strahuju da svakodnevno opterećenje može nanijeti štetu nježnoj kralježnici njihova djeteta. Kakav je stav stručnjaka o tome, odgovorio je mr. sc. Željka Markovca, dr. med., specijalista ortopeda iz Ortopedske ordinacije dr. Markovac.

Bol u mišićima

– Strah o oštećenju kralježnice zbog nošenja školske torbe je pretjeran. Vrlo je teško pretpostaviti kojim bi mehanizmom to oštećenje nastalo, dakako, ako govorimo o zdravom djetetu. Nošenjem školske torbe neće nastati prijelom kralješka niti ozljede ligamentarnog sustava kralježnice.

No, ako dijete nije naviklo na opterećenja, što je često kod djece koja su pretežito kod kuće, uz televizor ili računalo i koja nisu sklona čak ni svakodnevnoj igri s vršnjacima, kod njih mogu nastati preopterećenja mišića ne samo kralježnice nego i nogu i ruku, a time i bol. Pogotovo ako roditelji još dopuštaju djetetu i nošenje torbe-ruksaka na jednom ramenu ili u ruci. Tada će nastati preopterećenje, no ono je prolazno i kratkotrajno.

Svakodnevnim nošenjem torbe, na pravilan način, tegobe će postajati manje i nestati. Nastanak deformacija kralježnice (skolioza, kifoza i sl.) ne može se povezivati s naprezanjima, pogotovo ne ovog tipa, jer one nastaju kao posljedica genetske sklonosti njihovu razvoju – objašnjava dr. Markovac. Upravo suprotno, dr. Markovac kaže da je teret potreban za razvoj kralježnice.

– Pri tome dijete treba postupno opterećivati – ne dizanjem utega nego sportskim i sličnim aktivnostima koje su u službi zdravlja, a ne postizanja rezultata. Redovito bavljenje takvim aktivnostima pozitivno će djelovati na cjelokupni psihofizički razvoj djeteta.

Važnost sporta

Nošenje torbe, koje obično ne traje više od desetak minuta, neće djelovati štetno. Ipak, opterećenja ne bi trebala ići iznad 10 do 15% tjelesne težine djeteta – kaže dr. Markovac. Mnogo više od teške torbe dr. Markovac za loše držanje djece krivi to što se djeca premalo bave tjelesnom aktivnošću.

– Na loše držanje djece utječe degradiranje tjelesnog odgoja u školama, nedostatak amaterskog bavljenja sportom i sve manja tjelesna aktivnost u slobodno vrijeme – od igre s vršnjacima i roditeljima do izleta tijekom vikenda. Sjedenje u ergonomski neodgovarajućim klupama i stolcima može izazvati pojavu bolova u leđima, zdjelici i sl., iako zbog toga neće nastati trajne deformacije – kaže dr. Markovac.

Savjeti za izbor i nošenje školske torbe

Školska torba odnosno ruksak trebali bi biti što lakši, a ipak dovoljno čvrsti da mogu podnijeti bacanje, natezanje, glumljenje gola i sl. dječje igre.

– Onaj dio torbe ili ruksaka koji dolazi u kontakt s leđima djeteta trebao bi biti što prozračniji.

– Torbu uvijek treba nositi na obje naramenice, koje bi trebale biti od materijala koji ne žulja, ne presavija se i omogućuje dobro prianjanje. Naramenice bi trebale biti dovoljno široke, premda ne i preširoke, te mekane i podstavljene.

– Slaganje stvari u torbu trebalo bi ići po principu slaganja planinarskog ruksaka, što znači da lakše i voluminoznije stvari treba staviti na dno, a teže prema vrhu torbe.

– Remenčići bi trebali imati mogućnost prilagođavanja tako da torba ne udara djetetu po stražnjici. Kvalitetni planinarski ruksaci većim se dijelom oslanjaju na zdjelicu, a dječji ruksaci, nažalost, vrlo rijetko imaju tu mogućnost.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije