Kolumna Stjepana Mesarića: Kada će biti plaćene lanjske jabuke?

Pred nama je vikend koji nam donosi Međunarodni sajam voćarstva Donji Kraljevec 2014. koji će se u tamošnjoj sportskoj dvorani održavati 29. i 30. kolovoza. Prvo što nama koji smo 8 godina pratili ovaj sajam pada na oči je što je sajam kraći za jedan dan, nema nedjelje. A to nešto govori.Zapravo govori puno.

Pada interes za sajam, a njegov pad je započeo kada su političari na sajmu govorili jedno, a voćari doživljavali drugo, pa kada je aktualni ministar poljoprivrede dva puta obećao doći na sajam, a nije ga bilo i što se onda drugo može očekivati nego povjerenje voćara u institucije, politiku i na kraju sajam. Neslužbeno doznajem kako premda najavljen, ministar Tihomir Jakovina niti u petak neće doći u Donji Kraljevec, već će to navodno učiniti predsjednik Ivo Josipović.

Što Josipović može učiniti za voćare, kada ne može baš ništa osim obećavati i hvaliti, a od toga voćari koristi nikakve nemaju? A voćari žele znati je li država spremna stati iza njih i pomoći im oko plasmana jabuka ili točnije oko naplate jabuka koje prodaju ili predaju otkupljivačima.

Žele i znati hoće li i kada dobiti plaćene jabuke koje su prodali ili predali još prošle godine, a novce dobili nisu i nemaju gotovo nekakve šanse ovako “goloruki” ga dobiti, a država da želi problem bi riješila u trenutku. I na kraju zanima ih može li država jamčiti najnižu cijenu jabuka, ili će hrvatske voćare ostaviti da se snalaze kako se znaju dok ne propadnu.

Da ne bude zabune nisu u problemima samo međimurski voćari, nego svi hrvatski, jedino međimurske trgovci i nakupci najlakše prevare, jer su dobri, vrijedni, pošteni i vjeruju na riječ. A i jabuka međimurska je najbolja u ovom dijelu Europe te se zbog nje treba boriti, djelima, a ne riječima. U protivnom će kraljica voća nekome ostaviti gorak okus i opravdano pitanje treba li uopće voćarski sajam, ako se do početka njegovog održavanja ne zna okvirna cijena jabuke.

Sajam je mjesto trgovanja i uživanja u plodovima uspješnih razgovora, a ne mjesto gdje se bori za cijenu koja je odavno trebala biti poznata. Evo, prodaja “gale” je pri kraju, bez da se cijena službeno formirala, ali to su ipak zanemarive količini. Desetine tisuća tona međimurskih i hrvatskih jabuka , a posebno voćari već su nestrpljivi. Da se ne dogodi da poslije sajma, u nedjelju budu i beznadni.

U pravu su oni kao i ja koji kažemo kako se ovakav sajam treba održati najmanje pola mjeseca ranije. Evo, kao krumpiraški na primjer.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije