“Nigdje nismo vidjeli baš tako brzu rijeku kao što je Mura”

– Hrvatska je predivna, a Međimurje nas je oduševilo! Nigdje nismo vidjeli baš tako brzu rijeku kao što je Mura – kaže Antun Pravdić (23), student iz Sombora, član skupine od 20-ak mladih, potomaka iseljenika koji su napustili Hrvatsku tražeći bolji život u tuđini.

>>> Program Eco Heritage i u Čakovcu: Radne aktivnosti mladih

>>> Završio četverodnevni program djece iseljenika

Stari zanati

Sad se njihovi unuci i djeca vraćaju u domovinu na dva tjedna, kako bi pomogli u obnovi i uređenju vrtića, škola i drugih javnih ustanova. Riječ je o projektu Eco Heritage Task Force 2014. koji od 1992. organizira Hrvatska matica iseljenika, kako bi potomcima iseljenika omogućila rad na očuvanju prirodne i kulturne baštine. Ove godine suorganizator i domaćin je Međimurska županija. Mlade studente zatekli smo u Draškovcu kako na nogometnom igralištu uređuju prostorije tamošnjeg nogometnog kluba. Atmosfera je opuštena. Frcaju šale na raznim jezicima.

– Puno se radi, ali još više zabavlja! Međimurje je predivna županija, a najviše mi se svidjelo Porci… Porcijunkel… Kako se ono izgovara? – smije se 18-godišnji Danijel Alzerje iz Kanade, koji je najviše uživao u prikazu starih zanata.

– U Ottawi nema toga. Nema takve baštine i povijesti – kaže mladić koji je upisao studij računalstva. Rođen je u Njemačkoj, no kad je navršio tri godine, roditelji su se preselili u Kanadu. Otac mu je Hrvat.

Uče hrvatski jezik

Mladi iz Srbije, Makedonije, Rumunjske, Kanade, Argentine, Čilea, Južnoafričke Republike… spavaju u Čakovcu. Sudjeluju na tečaju hrvatskog jezika i raznim radionicama te izletima. U četvrtak su uređivali vanjski inventar u Dječjem vrtiću Fijolica u Prelogu, u subotu su uredili igralište NK Naprijed u Cirkovljanu, gdje su sudjelovali i na mjesnom proštenju. Boravak u Prelogu završili su kupanjem, letom u motornom zmaju i plovidbi Dravom.

– To mi je bila prilika da upoznam dio zemlje koji ne znam kad ću opet vidjeti. Preporučujem mladima da putuju kad im se pruži prilika, a Međimurcima da i dalje čuvaju prirodu i stare zanate – kaže Antun, student sporta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije