Umjerena aktivnost donosi brojne koristi starijima sa srčanim oboljenjima

Rezultati čitavog niza studija koje su proveli istraživači iz Američke kardiološke udruge (eng. American Heart Association) ukazuju na to da umjerena tjelesna aktivnost donosi brojne koristi za starije osobe koje njeguju sjedilački način života, a pate od srčanih oboljenja.

Uz to, umjerena tjelesna aktivnost smanjuje vjerojatnost za pojavu i razvoj srčanih bolesti kod spomenute skupine ljudi.

U ovu je pilot studiju bilo uključeno 310 osoba u dobi od 70 godina starosti i više koji su njegovali izrazito sjedilački način života. U sklopu su studije morali sudjelovati u nadziranim tjelesnim aktivnostima, u periodu od godine dana, a uz to su morali odlaziti na redovite liječničke preglede. Druga skupina nije promijenila navike već je samo kontrolirala stanje organizma.

Troponin T, srčani troponin, koji je uz druge troponine, najosjetljiviji i najspecifičniji biokemijski pokazatelji ishemijskog oštećenja miokarda te se zato često koristi za procjenu rizika od srčanog udara u sklopu je ove studije bio mjeren posebno osjetljivim analizama i uzorcima (hs cTnT).

Tijekom jednogodišnjeg mjerenja, istraživači su zapazili utrostručeno povećanje razine Troponina T kod osoba koje nisu vježbale.

“Rezultati, temeljeni na biokemijskim dokazima, potvrdili su staru izreku, ‘Nikad niste prestari da biste započeli s tjelesno aktivnim programom s ciljem poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja’, izjavio je dr. sc. Christopher DeFilippi, vodeći autor istraživanja.

Istraživači će nastaviti s provođenjem daljnjih istraživanja među osobama starije dobi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije