Bogat vodom, vitaminima, mineralima i ljekovitim svojstvima krastavac je nezaobilazno povrće u ljetnim mjesecima. Sto grama krastavaca sadrži oko 14 kcal, zbog čega je značajna namirnica u terapiji pretilosti. Oko 96% ploda krastavca čini voda u kojoj su rastvoreni vitamin C, vitamini B kompleksa, kalij, kalcij, fosfor, natrij, željezo, mangan, bakar, cink i jod. Zbog visokog postotka kalija, a niskog postotka natrija, krastavac ima diuretičko djelovanje, donosi Vecernji.hr.
Možete ga jesi na salatu, ali i u različitim pripremljenim varijantama, a mi vam preporučujemo jednu od njih.
Pirjani krastavac sa začinima
Sastojci: 2 krastavca, 2 žlice maslaca, 3 žlice svježih začina, sol, bijeli papar Priprema: Krastavce očistite i narežite na četvrtine, pa ih blanširajte u kipućoj, blago posoljenoj vodi, oko 5 minuta dok ne omekšaju (nemojte ih prekuhati!). Krastavce isperite hladnom vodom i ocijedite. U tavi polagano zagrijte maslac, dodajte krastavce i pirjajte. Dodajte začine, te još začinite solju i paprom.
Ukoliko se pitate gdje nabaviti krastavce za kiseljenje, trenutno se nalaze u ponudi Agromeđimurja – svježi krastavci sorte “Kornišoni” za kiseljenje. Potražiti ih možete na njihovim prodajnim mjestima:
Vinoteka Čakovec, Josipa Kozarca 15, Tel.: 040/395-850
Vinoteka Varaždin, Jalkovečka ulica 3A, Varaždin, Tel.: 042/311-960
Rasadnik Sveta Marija, Omladinska 14, Sveta Marija Tel.: 040/660-191
Hladnjača Donji Kraljevec, Kolodvorska 76, Donji Kraljevec Tel.: 040/ 655-312