Kako provesti ljeto s klincima?

Školska godina jedva je završila, a vašoj djeci već je dosadno. Povlače se po kući i nerviraju sve ukućane svojim premještanjem s kauča za računalo ili obrnuto? Ne brinite, ovdje ćete sigurno pronaći neke ideje za što ugodnije i korisnije ljeto kod kuće…

Ukoliko ne idete na more, ne oklijevajte, niste jedini. Najlakše bi bilo djecu poslati rodbini na more i svi zadovoljni. Ali…nismo svi te sreće. Važno je samo biti maštovit i dati si truda. Da, bez truda nema ničega. Ove ideje odnose se na djecu vrtićke dobi pa sve do tinejdžera. Na vama je da procijenite što je najbolje.

Preporučam da svaki dan barem pola sata provedete u igri s djecom. Njima to jako puno znači, a vidjet ćete da će i vama koristiti.

1. Napravite svoje kućno “kino”
Zamračite dnevnu sobu (pretpostavljam da tamo imate televizor), ispecite kokice, pripremite sokove, posložite stolice ili fotelje tako da svi imate dobar pogled na ekran televizora i prejako se zabavite uz neki dobar film!

2. Izradite obiteljsko stablo
U današnje vrijeme djeca jako malo znaju o svojim precima. Dajte si truda i vremena te na veliki papir započnite s izradom obiteljskog stabla. Ne trebate otići predaleko, možete krenuti od vaših baka i djedova tako da djecu ne zamarate previše s pričom o prapradjedovima koje oni niti neće zapamtiti. S manjom djecom crtajte likove, a s većom možete koristiti fotografije i malo zakomplicirati posao s datumima rođenja i slično. Uživajte!

3. Vječni otisak
Vrlo zanimljivo i kreativno rješenje za vječnu uspomenu. Potreban vam je glinamol, plastelin ili glina na koji ćete otisnuti šake i stopala cijele obitelji. Nakon sušenja, svaki će obojati svoj otisak omiljenom bojom. Naravno, ne zaboravite štapićem ili čačkalicom napisati datum izrade otiska. Zabava za cijelu obitelj!

4. Izlet u prirodu
Uzmite dekice, sprejeve protiv komaraca i krpelja, vodu, grickalice i ubacite sve to u automobil. Dodajte još i svoju krasnu obitelj i zaputite se na odmor za dušu. Pazeći na benzin, povezite se do prve šume i uživajte u čarima prirode! Ili do neke rijeke u koju ćete moći namočiti noge…  Ukoliko živite u blizine neke šume, skočite na bicikle i pravac izlet.

5. Vožnja biciklima
Ekonomično i ekološki gledano, vožnja biciklom je fantastična stvar! Dogovorite se s djecom u kojem smjeru ćete krenuti, što žele posjetiti i vidjeti, ali nikako nemojte zaboraviti na vodu i sigurnost na cesti.

6. Kampiranje
Ukoliko kampirate – svaka čast! Ukoliko ne kampirate vani na otvorenom, priredite svoje kućno kampiranje. Na dvorištu podignite šator (ako nemate šator, improvizacija s plahtama je super) i zapalite laganu vatricu. S djecom ispecite kobasice na štapovima koje ste već pripremili i dogovorite se za igre koje ćete igrati. Važno je da djeca osjete duh kampiranja – ono što su zaboravili uzeti iz kuće, a nije prijeko potrebno, neka ne uzimaju. Probajte spavati vani svi zajedno. Uživajte!

7. Dobre “stare” društvene igre
Nema boljeg provoda s obitelji od onog uz “Čovječe, ne ljuti se”! Pronađite, sigurno negdje imate i figurice i kocke. Ukoliko vas je više u obitelji, igrajte na dvije fronte i onda pobjednici igraju s pobjednicima. Karte, mlinovi, zmije i ljestve…znam da ih znate još! Trk po igre!

8. Izrada slikovnice
S djecom manjeg uzrasta možete crtati do mile volje i nikad im neće dosaditi. Dajte djeci priliku da isprobaju različite tehnike – od olovke do tempere. Ako ste preplašeni zbog tepiha, dajte im da boje vani – na terasi ili na dvorištu. Skupljajte radove svoje djece i posložite ih u slikovnicu. Dijete će ponosno tu slikovnicu moći pokazati svima, ali i pokloniti nekome.

9. Izrada poklona
Učite djecu od malih nogu da nije sve u novcu i razvijajte im maštu kako bi sami mogli napraviti neku igračku ili stvar koja im se sviđa. Djeca mogu izrađivati nakit, torbice, broševe ili okvire za slike, a uz pomoć čak i prave drvene igračke – autiće, puške, kolica za bebe ili što god vam padne na pamet. Dijete može pokloniti svoj rad nekome ili ćete ga staviti na zid u dnevnoj sobi ili pak na policu u kuhinji (gdje će biti viđen). Ono što sam napraviš je neprocjenjivo!

10. Uključite djecu!
Uključite svoju djecu u sve što i vi radite. Dajte im zadatke koji su primjereni dobi – od pomaganja kod kućanskih poslova do košnje vrta. Djeca vole obaveze i kada vide koliko vama znači njihova pomoć – još će vam se više nuditi. Nema veze ako nije besprijekorno složeno, dijete se potrudilo. Zahvalite uvijek na pomoći i pohvalite ih!

Brigu za kućnog ljubimca također prepustite djeci. Dajte im tjedne zadatke pa ih mijenjajte – djeca ne vole rutinu. Vrlo je važno ne dijeliti poslove na muško – ženske već svakome dati priliku da pokaže kako može i skuhati i pokositi vrt u jednom danu.

Uživajte sa svojom djecom i provodite čim više vremena zajedno. Nemojte dopustiti da po cijele dan gledaju TV ili provode pred računalom po nekoliko sati u komadu jer propuštaju svoje djetinjstvo.

I ne zaboravite ih maziti i grliti – tako ih nećete razmaziti sigurno!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije