Tribina MDS-a: Ljubo Jurčić govorio o novoj gospodarskoj politici

Međimurski demokratski savez nastavio je s organiziranjem javnih tribina. Prva javna tribina održana je prije dva mjeseca, a tema je bila decentralizacija i regionalizacija Hrvatske, a uvodničar je bio Željko Pavlic, predsjednik MDS-a.

U utorak 17. lipnja 2014. godine održana je druga tribina, a tema je bila “Nova gospodarska politika”, odnosno očita potreba za provođenjem nove, drugačije gospodarske politike u Hrvatskoj. Gost ove tribine bio je Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i svojevremeno, ministar gospodarstva u Vladi RH.

U svom izlaganju prof. Jurčić je posebno naglasio: “Hrvatski gospodarski i društveni oporavak započet će procesom zamjene postojećeg hrvatskog gospodarskog modela, koji se temelji na zaduživanju, potrošnji i uvozu, prema modelu koji se temelji na zapošljavanju, proizvodnji, investicijama i izvozu.

Jedan dio rješenja hrvatske ekonomske i društvene krize nalazi se u izgradnji zdrave ekonomske politike i u izgradnji hrvatskog ekonomskog i društvenog sustava u kojem će se isplatiti raditi, proizvoditi i izvoziti, ali koji neće dovesti u pitanje šire interese društva. Razvoj se mora temeljiti na “zelenoj reindustrijalizaciji”, novim tehnologijama i “pametnoj specijalizaciji”. Krajnji cilj reindustrijalizacije je zdravi gospodarski rast i veći standard hrvatskih građana.”

Također, prof. Jurčić je istaknuo potrebu da Vladu RH čine ljudi koji imaju sposobnosti tj. potrebna znanja i iskustvo za područja za koja budu zaduženi. Isto tako, potrebno je ostvariti ravnotežu odnosa rada i kapitala, a zakonska rješenja moraju biti rezultat zajedničkog aktivnog sudjelovanja sindikata i poslodavaca.

Nakon uvodnog dijela prof. Ljubo Jurčić odgovarao je i na postavljena pitanja prisutnih građana.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije