U prometnim nesrećama dvoje djece na biciklima teško ozlijeđeno

U današnjem izvješću iz policije javljaju kako su se dogodile dvije prometne nesreće u kojima je dvoje djece vozeći bicikl zadobilo teške ozljede.

U petak 2. svibnja oko 17.40 sati u Vratišincu u Školskoj ulici, dogodila se prometna nesreća u kojoj se vozač bicikla – dijete, koje je na biciklu prevozilo drugo dijete, kretalo travnatom površinom te se dolaskom do kolnika bez zaustavljanja uključilo u promet. Zbog toga je u njegov bicikl udario osobni automobil čakovečkih registracijskih oznaka s kojim je upravljao 30-godišnjak iz Vratišinca.

Nakon udara dijete na biciklu je palo na kolnik gdje ga je automobil pregazio. Ozlijeđeni putnik vozilom Zavoda za hitnu medicinu prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, a zbog težine ozljeda na daljnje liječenje prevezen je u Zagreb. Dijete koje vozilo bicikl u prometnoj nesreći nije zadobio ozlijede.

Policija javlja o još jednoj nesreći koja se istog dana oko 17.30 sati dogodila u Dragoslavec Bregu. Vozeći se na biciklu djevojčica je prednjim kotačem udarila u uzvišeni betonski rubnik zbog čega je došlo do prevrtanja bicikla i pada na travnatu površinu uz kolnik. U Županijskoj bolnici Čakovec ozlijeđenoj vozačici bicikla pružena je liječnička pomoć, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena te je zadržana na liječenju.

Radi povećanja razine sigurnosti djece u prometu, kao jedne od najranjivijih skupina sudionika, iz PUM podsjećaju na neke odredbe “Zakona o sigurnosti prometa na cestama”, koje se odnose na kretanje djece u prometu:

– biciklom na cesti smije samostalno upravljati osoba koja je navršila 14. godina,
– djeca s navršenih 9 godina koja su prošla program osposobljavanja za  upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.
– zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti na glavi moraju nositi svi vozači bicikla mlađi od 16 godina,
– vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije