Sigurnost na internetu u II. OŠ Čakovec

I ove školske godine II. osnovna škola Čakovec sudjelovala je u nacionalnoj kampanji Sigurniji internet za djecu i mlade u organizaciji udruge Suradnici u učenju. Aktivnosti su organizirale i provele učiteljica informatike Iva Naranđa, učiteljica engleskog jezika Branka Lamza te učiteljica matematike Nives Horvat.

Uoči Dana sigurnijeg interneta učiteljice Branka Lamza i Iva Naranđa odlučile su proširiti aktivnosti pridruživši se još jednom eTwinning projektu: “Safe Internet: A Bridge Between Us”. Partneri su škole iz Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva. Cilj ovog projekta je potaknuti dobru praksu korištenja interneta, promicati svijest o sigurnosti na internetu i “stvoriti bolji internet zajedno” koristeći razne Web 2.0 alate.

Povodom Dana sigurnijeg interneta učenici II. osnovne škole Čakovec dobili su razne zadatke: uređivanje panoa u holu škole, izrada prezentacija, multimedijskih online postera i stripova na hrvatskom i engleskom jeziku.

S partnerima iz Grčke dogovoren je kviz putem videokonferencije koji se održao 14. veljače 2014. Svaka strana pripremila je pitanja na engleskom jeziku. Rezultati kviza pokazali su dobro snalaženje u većini tematike te ukazali na potrebu detaljnijeg upoznavanja zaštite autorskih prava na internetu.

Ovom temom učenici i učiteljice pozabavili su se već idućeg tjedna na integriranoj nastavi engleskog jezika i informatike na kojoj je s učenicima osmog razreda ona obrađena i na kojoj su učenici upoznati s alatom Emaze te su njime izradili radove pod nazivima “Copyright in Croatia” i “Copyright in the EU”.

Učenici 7.a razreda upoznati su s nacionalnom sigurnosnom politikom za škole i istražili su koje su im institucije na raspolaganju u slučaju problema, neugodnosti ili kriminala na internetu.  Koristeći alat Prezi izradili su prezentacije o našoj nacionalnoj politici za škole te o agencijama dostupnima u navedenim situacijama.

Učenici 7.b razreda upoznati su s alatom Glogster u kojem su izradili online postere, glogove, kojima su prikazali neke savjete o sigurnijem korištenju društvenih mreža, lozinki i e-pošte te naveli za što sve koriste internet, a sve je dio aktivnosti na navedenom eTwinning projektu.

Aktivnostima povodom Dana sigurnijeg interneta 2014. po prvi puta pridružila se i učiteljica matematike Nives Horvat koja je s učenicima sedmog razreda organizirala anketu čije rezultate su učenici obradili i prikazali programom MS Excel, plakatima i prezentacijom.  Anketu su proveli među učenicima viših razreda. Dobiveni podaci pokazali su da velik broj učenika osmih razreda svakodnevno provodi veći dio slobodnog vremena na društvenim mrežama pri čemu povremeno kontaktiraju s osobama koje ne poznaju u stvarnom životu. Jedva 40% osmaša je za vrijeme boravka na internetu pod roditeljskim nadzorom. Cilj ankete je potaknuti svijest o potrebi za oprezom pri uporabi interneta. Na satu razrednog odjela 5.a razrednica Nives Horvat je obradila temu Uloga i pritisak medija u pubertetu što je također povezano s navedenom temom.

Iva Naranđa aktivnostima je obuhvatila i učenike četvrtih razreda na INA Informatika 4 s kojima je obradila temu Odgovorno s osobnim podacima na internetu.

Učenici II. osnovne škole Čakovec kontinuirano se educiraju o raznim Web 2.0 alatima. Osposobljeni su da se njima koriste te da samostalno istražuju njihove mogućnosti. Integrirana nastava engleskog jezika i informatike pod vodstvom učiteljica Branke Lamza i Ive Naranđa provodi se više puta tijekom školske godine u sklopu aktivnosti na raznim projektima. Ova praksa podrazumijeva obogaćivanje kurikuluma kreativnijim sadržajima što pozitivno utječe na motivaciju učenika.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije