Obilježen međunarodni dan žena u Općini Dekanovec

Prošlu subotu, obilježen je svjetski dan žena na području Međimurja. Tradicionalnim dijeljenjem raznolikog cvijeća, ženama je uljepšan njihov dan. U Općini Dekanovec, 8. Mart obilježen je okruglim stolom na temu “Uspješne žene danas” , koji se održao u prostoriji općinske vijećnice.

Predsjednica općinskog vijeća, Verica Grbavec, okupila je nekoliko svojih sumještanki i članica vijeća, kako bi proslavile 104. Obljetnicu međunarodnog dana žena. U svojem govoru, istaknula je kako je ponosna na žene svojeg mjesta i njihovo uključivanje u politiku jer od devet vijećnika njih pet su upravo žene.

– Nadam se da ćemo i dalje nastaviti u ovakvom ozračju, te da će se svaka od nas žena zalagati i boriti za još bolje uvjete i svih drugih žena, kazala je na početku predsjednica Općinskog vijeća.

Položaj žena u prošlosti uvelike se razlikovao od položaja žena danas. U prošlosti, žene su bile podcijenjene, zanemarene, smatralo se da im je mjesto u kući i nigdje van toga. No, s godinama situacija se počela mijenjati. U 20. stoljeću dobivaju pravo glasa, počinju se zapošljavati i školovati.

– Na mnogim područjima još uvijek treba prijeći s riječi na djela, treba se boriti za istinsko vrednovanje položaja i ulogu žene u današnjem suvremenom društvu. Još uvijek žene često za istu poziciju na poslu dobivaju manje plaće od muškaraca a tu su i osim nejednakosti i nepovoljnog položaja žena na hrvatskom tržištu rada, nemogućnost pronalaska posla ili loši ugovori na određeno vrijeme, stupanj pismenosti te različite diskriminacije – zaključila je Verica.

Biti uspješan u poslovnom svijetu, društvenoj i političkoj sferi i biti žena, zasigurno nosi brojne izazove u ovo krizno doba. Svima nam je poznata rečenica da “iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena” a tko ili što stoji iza uspješne žene? Odgovor na to pitanje dala je predsjednica udruge “Zlatne ruke”, umirovljena profesorica Ana Vrbanec.

– Iza svake uspješne žene stoje rezultati njenog rada. Važna je i obitelj koja joj daje podršku u ostvarivanju svojih ciljeva. Uz malo sreće, ali puno truda i upornosti, sve se može!, ohrabrujuće je rekla gospođa Vrbanec.

Da je obitelj važna u ostvarivanju karijere, potvrdila je i diplomirana pravnica Biserka Mavrin – Veinović. Uz poslovne obveze i brigu o obitelji, uspjela je steći zvanje magistra Europskih integracija te trenutno radi kao voditeljica međunarodnih projekata u Međimurskim vodama.

Da nije lako biti domaćica, uvjerila nas je Natalija Šantek. Uz to što govori tri jezika, brine za obiteljsko gospodarstvo, trojicu mališana, u posljednje vrijeme upustila se i u poduzetničke vode.

Načelnik Ivan Hajdarović, također je sudjelovao na okruglom stolu. Iskazao je zadovoljstvo i pohvalio ovakva okupljanja. Složio se sa svim argumentima da se žene ne smiju ni u kom slučaju podcjenjivati te naglasio da je kruna našeg života obitelj – na čijem pak je tronu žena.

– Uz sav uspjeh, bitno je biti sretan u svojoj uspješnosti i svojem radu. Ova rasprava dokazala je da se i u jednom ” malom cvjetnjaku” poput Dekanovca, može raspravljati o ovakvim značajnim temama, komentirao je Hajdarović.

Možemo zaključiti da je položaj žena danas bolji, a šanse za uspjeti u onome što nas zanima veće. Pravo se izgrađuje na onome koliko ulažete u druge, te koliko dajete drugima. Žena vrijedi toliko, koliko ima samopoštovanja, jer da bi je netko drugi prihvatio – mora prvo ona sebe prihvatiti i poštovati u potpunosti.

– Budite ono što jeste – lijepe, pametne, odvažne, budite sretne, zaljubljene, budite zadovoljne, hrabre, jednom riječju, budite svoje. Slijedite svoje snove, držite se svojih planova (bilo da se radi o politici, karijeri, obitelji ili sasvim nečemu drugome) i sve ih redom ostvarujte, poručila je na kraju organizatorica Verica Grbavec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije