Koji fakultet upisati? U Međimurju previše ekonomista, a premalo…

Na području naše regije premalo je strojara, liječnika, matematičara i profesora jezika, a previše ekonomista, učitelja i stručnjaka za multimediju – sugerira najnovija publikacija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u kojoj se treću godinu zaredom daju preporuke za upisnu politiku u srednje škole i visoka učilišta te za stipendiranje učenika i studenata na područjima županija za 2014. godinu.

Što se Međimurske županije tiče, stručnjaci HZZ-a preporučuju da se upisuje i stipendira više studenata s područja strojarstva, radne terapije, obućarske tehnologije, medicine, elektrotehnike, građevinarstva, računarstva, matematike, fizike, anglistike, germanistike, farmacije, rehabilitacije, logopedije i psihologije.

S druge strane, previše je studenata ekonomije, menadžmenta turizma i sporta te onih na učiteljskim studijima. – Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka HZZ-a pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada odnosno umanjiti neusklađenost između ponude i potražnje rada – ističu u Zavodu.

Srednje škole: Nedostaje tesara, konobara, stolara, strojobravara…

HZZ-ova analiza potreba za srednjoškolsko obrazovanje pokazuje da one donekle slične u svima četirima županijama. Frizera i frizerki, recimo, previše je u Međimurju, Podravini i Prigorju te Zagorju, automehaničara u Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a prehrambenih tehničara u Varaždinsoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Gotovo svugdje, pak, nedostaje tesara, strojobravara, konobara, limara, stolara, bravara, mesara, pekara, dimnjačara i medicinskih sestara.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije