PriznaNje za najbolji restoran u akciji tjednika Međimurske novine – Gastro patrola 2013. u sklopu projekta Bajkoviti okusi Turističke zajednice Međimurske županije u ponedjeljak je uručeno Restoranu KRISTAL Čakovec. Vlasnicima Branku i Janji Blešć uručili su ga Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana, te dopredsjednica Turističke zajednice Međimurske županije i Tomislav Novak, direktor tvrtke Media novine, izdavač tjednika Međimurske novine.
Gastro patrola u sastavu: profesor i mentor Dragutin Bajsić u Srednjoj škole Prelog, profesorica, mentorica i vrsna enologinja Vesna Stunković u Gospodarskoj školi Čakovec i njihov novinar Stjepan Mesarić, ove godine obišla je 10 ugostiteljskih objekata u Međimurju i ocijenila njihove restorane. Obišli su restorane koji nisu bili obuhvaćeni u lanjskoj prvoj Gastropatroli, i to u više navrata, skupno i pojedinačno, kako bi stekli što objektivniji uvid u ponudu, način posluživanja te izgled i stanje same građevine i njezine unutrašnjosti.
Deset međimurskih restorana žiri je ocijenio po 13 kriterija (Osoblje – propisana radna odjeća i obuća; Radni prostor (čistoća, urednost, osvijetljenost, prozračnost); Sanitarni čvor; Preporuka konobara (uz jelovnik); Posluživanje jela – stručnost; Diskretnost; Ljubaznost; Vrijeme od narudžbe do posluživanja; Izgled jela; Okus jela; Jelovnik – zastupljenost regionalne i nacionalne kuhinje; Vinska karta – zastupljenost međimurskih i Izbor vina u Vinskoj karti od suhih do slatkih.
Na kraju akcije pobjedu je odnio Kristal Čakovec s 383 boda, ispred Rustice (362 boda) Čakovec i Kneje Mali Mihaljevec (360 bodova). Odmah do njih smjestio se Barok Čakovec, a slijede: Royal Vratišinec, Panorama Prelog, Ilonka Mursko Središće, Martin Nedelišće, Golf Donji Vidovec i Cuvee Štrigova.
Zamjenica župana Sandra Herman naglasila je kako je ovaj projekt, kao i drugi koje provodi Turistička zajednica Međimurske županije, uz podršku Županije u cilju afirmacije međimurskog turizma i ugostiteljstva, jer ocjenjuju se dobri međimurski restorani. Najbolji od njih ove godine – Kristal bio je malo bolji od drugih u datom trenutku i završio je na vrhu.
U ime Kristala, vlasnik Branko Blešć, zahvalio se na priznanju te rekao kako mu je ono poticaj za još kvalitetniji rad njegovog restorana, “jer uvijek se može bolje”.
U ime članova Gastro patrole na završnoj svečanosti ocjenu viđena dao je Josip Bajsić, koji je izrekao dobre riječi o Kristalu, ali i međimurkom ugostiteljstvu, koje je sve bolje, zahvaljujući između ostaloga Gastro patroli. Posebice je naglasak dao na povratne reakcije ugostitelja, koji su primjedbe koje su date primjerice u prošloj godini kod ugostitelja “primljene na znanje” i da se odmah prionulo k njihovom otklanjanju.
– Cilj akcije je da se pohvali ono što je dobro, ali i poboljša ono što nije dobro u posjećenim restoranima, da se potakne njihova međusobna kompetitivnost u težnji prema što većoj izvrsnosti itd. Najvažniji pak je da se u danima, mjesecima i godinama koje slijede u Međimurju profilira zbog zadovoljstva gastrodoživljajem što više sjajnih restorana, da danas – sutra k nama dolaze gosti i turisti ne samo zbog čisto turističkog posjeta našem kraju, nego baš ciljano, nekom od restorana, pa da ostanu zbog toga još koji dan dulje – poručio je direktor Media novina Tomislav Novak i naglasio kako je osnovna svrha i cilj Gastro patrole doprinijeti kvaliteti ugostiteljske i turističke ponude u Međimurju.
Zahvalio je svima na sudjelovanju, pokroviteljima i sponzorima na potpori i najavio da se akcija nastavlja sljedeće godine. Svečanosti su nazočili vlasnici restorana koji su ocjenjivani, kao i vlasnik lanjskog pobjednika Restorana Lovački dvori Marijan Martinjaš, direktorica Turističkog ureda Grada Čakovca Ivana Maltar, tajnik TZ Međimurske županije Rudi Grula te predstavnici najuglednijih medija.