Kolike su kazne za vožnju pod utjecajem alkohola?

Vozači pod utjecajem alkohola samo su u prvih devet mjeseci na hrvatskim cestama prouzročili 3132 prometne nesreće u kojima je netko nastradao. Konkretno, 44 osobe poginule su, a ozlijeđene su 1893. Od toga su više od 50 posto nesreća izazvali vozači s više od 1,50 promila alkohola u organizmu.

Intenzivne akcije MUP-a urodile su plodom jer lani su u istom razdoblju pijani vozači prouzročili 3628 prometnih nezgoda. Nažalost, svijest vozača o lošem utjecaju alkohola na rasuđivanje i reflekse općenito, pa i na sposobnost vožnje, još je prilično niska.

Ne pomažu, prema našem mišljenju, ni preniske kazne koje sud na kraju dosudi vozačima koji su pijani vozili i na cesti nekoga ubili. Koliko vrijedi ljudski život ako je oduzet pod kotačima vozača koji je bahato zaključio da on može i pijan voziti?

To je pitanje za hrvatsko sudstvo i zakonodavstvo, a mi smo provjerili kakav odnos zakonodavci drugih država u europskom okruženju imaju prema vozačima koji se drznu za upravljač sjesti s više promila od dopuštenoga.

Kazne su za pojedine prekršaje, a među njima je i vožnja pod utjecajem alkohola, u mnogim državama bitno veće od prosječne hrvatske plaće… Primjerice, pijanim vozačima u Italiji prijeti 500 do 6000 eura kazne, a kad vozač pod utjecajem alkohola izazove prometnu nesreću, kazna se udvostručuje. U Nizozemskoj vozač kojeg uhvate s više od 1,3 promila alkohola u organizmu gubi vozačku dozvolu, a dobiva obvezu pohađanja trodnevnog tečaja o utjecaju alkohola na vozača.

U Austriji je za pijane vozače propisana kazna od 300 do 6000 eura, u Mađarskoj do 4000 eura i godinu dana zatvora, dok im u Sloveniji prijeti samo 300 do 1200 eura. Najniža francuska kazna za pijane vozače nevjerojatno je niska – 135 eura, ali je gornja granica zato 4500 eura.

U Njemačkoj pijance za volanom čeka kazna od 500 do 3000 eura ili zatvor. U Češkoj su kazne od 96 do 1926 eura, u Grčkoj samo 78 do 625 eura. Španjolski policajac, pak, pijanom će vozaču uzeti 500 eura.

Kazna za vožnju pod utjecajem alkohola u Hrvatskoj seže od 1000 do 15.000 kn i 60 dana zatvora, ovisno o promilima koje pokaže alkotest. Mladi vozači (do 24 godine starosti), kao i profesionalni vozači, ne smiju prilikom vožnje u organizmu imati ni 0,5 promila. Za njih vrijedi granica od 0,0 promila, a kazna za njezino kršenje, ako je izmjereno do 0,5 promila, iznosi 700 kuna.

U većini europskih zemalja dopuštena je granica do 0,50 promila alkohola u organizmu, kao i u Hrvatskoj. Tako je u Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Španjolskoj. Stroži su, primjerice, u Češkoj i Mađarskoj, gdje je kažnjivo sve iznad 0,0 promila. Dakle, konzumacija alkohola uoči vožnje u ovim zemljama uopće nije dopuštena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije