Noćno čitanje iz užitka u Srednjoj školi Prelog

U noći s 25. na 26. listopada za učenike Srednje škole Prelog organiziran je Tulum s(l)ova, noćni čitateljski susret. Ovo je samo jedan od projekta kojim SŠ Prelog obilježava Mjesec hrvatske knjige.

Susret je trajao od 19 sati do 00.00, a odvijao se u školskoj knjižnici. Tulumu se priključilo 18 učenika: Ana Sabolčec, Daria Vuk, Marija Srpak, Josipa Čonkaš, Barbara Slaviček, Ivana Štampar, Dora Rašan, Karlo Kivač, Doris Kraljić, Leona Krušelj, Melani Petković, Roberta Hozjak, Lucija Vuk, Ivan Židov, Stela Krušelj te Lara Kraljić. Cijeli su program za učenike osmislile knjižničarka Nataša Sakač te profesorice hrvatskog jezika: Melita Pesek, Marija Oto Sačer i Željka Podgorelec.

Za početak su učenici zajedno sa svojim profesoricama odigrali kratku igru upoznavanja, nakon koje su slijedile još dvije društvene igre u kojima su se učenici dobro zabavili i nasmijali.

Slatko iznenađenje između igri i ceremonijalnog čitanja pripremili su učenici pomoćnih kuhara i slastičara Srednje škole Prelog koji su ispekli fine male kolačiće i time iznenadili naše tulumaše.

Ceremonijalno čitanje iz užitka podrazumijevalo je ležerno i svečano čitanje pjesama ili proznih tekstova do par stranica uz baterijske svjetiljke koje svi upiru na tekst onoga koji čita.  Čitali su se: Dobriša Cesarić, Vesna Parun, Virginija Woolf, Paulo Coelho, Lav Nikolajevič Tolstoj i mnogi drugi poznati pisci. Nije bilo bitno koliko je tko ispravno pročitao, ni koje su umjetničke odrednice teksta (ili pjesme), već to da je svatko svojim glasom poklonio ostalima pripremljeni tekst navevši samo razlog zašto ga je odabrao.

Kontakt sa  školskom knjižnicom  iz Duge Rese preko skypea slijedio je nakon ceremonijalnog čitanja. Učenici su jedni drugima pročitali po jedan tekst te su razmijenili svoja zapažanja i dojmove o noćnom čitanju. Isto tako pokazivali su jedni drugima knjižnicu noseći kameru po prostoru knjižnice. Osim s Dugom Resom, povezali smo se i sa školskom knjižnicom Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole iz Varaždina. Kontakti preko skypea tehnički nisu bili najidealniji, ali su bili pun pogodak jer im je ovakav način komuniciranja s učenicima iz drugih škola pružio nezaboravno iskustvo. Za sam kraj Tuluma pogledali smo film Društvo mrtvih pjesnika.

Noćni čitateljski susret je tek prva faza projekta Tulum s(l)ova . U drugoj fazi sljedećih godinu učenici će čitanje naglas iz užitka darovati ustanovama, udrugama i poduzećima te na javnim mjestima u svojoj zajednici, nudeći tako svojoj okolini novu kulturnu uslugu. (Marija Oto Sačer)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije