Gospodarska škola Čakovec: Završila aktivna projektna godina

Iza nas je vrlo aktivna projektna godina u kojem su se provodila tri projekta mobilnosti Programa za cjeloživotno učenje EU:

– S Vivatom do znanja- LdV IVT

PUT se nastavlja- LdV PLM

Spremni u EU- LdV IVT

Projekti su tokom srpnja, kolovoza, rujna i listopada omogućili dvotjednu stručnu praksu za 65 sadašnjih i bivših učenika Gospodarske škole. Stručna praksa odvijala sr u Sloveniji i Njemačkoj. Osim stručne prakse, sudionici mobilnosti imali su priliku poboljšati poznavanje stranog jezika i upoznati kulturne, povijesne i turističke znamenitosti krajeva u kojima su boravili.


S Vivatom do znanja

Od 30. lipnja do 24. kolovoza 2013. godine realizirano je 25 od predviđenih 26 mobilnosti učenika Gospodarske škole u sklopu projekta S Vivatom do znanja. Projekt je omogućio dvotjednu stručnu praksu za četiri kozmetičarke, dvije pedikerke, šest frizerki, četiri pismoslikarice, sedam krojačica i dvije pomoćne krojačice.

Praksa je realizirana kod partnera: Termi Vivat iz Moravskih Toplica i tiskare M.A.M. iz općine Puconci. Osim stručne prakse, učenici su posjetili Maribor i upoznali Prekmurje na stručnim ekskurzijama koje su bile projektom predviđene. Slobodno vrijeme koristili su za kupanje, odmor, druženje i šetnje Moravskim Toplicama. U pratnji učenika bili su nastavnici strukovnih predmeta: Vedran Ivanković, Nikolina Makovec, Nives Kocijan i Ana-Marija Bogdanović.


PUT se nastavlja

Od 30. lipnja do 5. listopada 2013. godine realizirano je svih 20 predviđenih mobilnosti učenika Gospodarske škole u okviru projekta PUT se nastavlja. Projekt je omogućio dvotjednu stručnu praksu za učenike Gospodarske škole koji su završili obrazovanje i bio im je priprema za susret s tržištem rada.

Projekt je namijenjen prvenstveno bivšim učenicima poljoprivrednih zanimanja. Odobren je na dvije godine tako da će i sljedeće godine 20 učenika koji završe školu imati mogućnost ovakve stručne prakse. Praksa je realizirana kod partnera Ocean Orchids s kojim nastavljamo uspješnu suradnju. Uz stručnu praksu, učenici su posjetili Maribor i upoznali Prekmurje na stručnim ekskurzijama koje su bile projektom predviđene.


Spremni u EU

Od 22. rujna do 5. listopada 2013. godine realiziran je drugi dio projekta Spremni u EU. U ovom dijelu projekta sudjelovao je 21 učenik prometnih zanimanja.

Partner na projektu, Hrvatski gospodarski savez iz Frankfurta, pronašao je 12 različitih tvrtki u kojima su učenici bili na praksi. Osim stručne prakse, učenici su poboljšali poznavanje njemačkog jezika i upoznali povijesne i druge znamenitosti Frankfurta i Wiesbadena. U tome im je svesrdno pomogla prof. Brankica Vlahek-Ivek koja je s koordinatorom projekta Vladimirom Šoštarićem bila u pratnji učenika. Zahvaljujući projektu, Hrvatski gospodarski savez postao je naš novi izvrsni partner i već se radujemo budućim suradnjama.

Suradnja sa svim partnerima bila je izuzetno uspješna i ovom prilikom im zahvaljujemo na trudu i angažmanu oko zajedničkog projekta. Nadamo se da će se dobra suradnja nastaviti na novim projektima. (Vladimir Šoštarić, prof., projektni koordinator)


O uspješnosti provedenih projekata najbolje svjedoče iskustva naših učenika:

Boravak u Njemačkoj nam se svidio. Bio je zanimljiv, a naučili smo baratati papirologijom, nekim sklopovima na teretnim vozilima i upoznali smo princip prijevoza u Europi. Sistem prijevoza puno je jednostavniji i organiziraniji nego u Hrvatskoj. Naučili smo baratati temperaturnom komorom na teretnom vozilu i upoznali načine na koje se prevozi roba u toj komori. Zadovoljni smo tvrtkama u kojima smo bili na praksi.

Jako smo zadovoljni suradnjom škole i Hrvatskoga gospodarskog saveza iz Frankfurta koji su nam omogućili ovo iskustvo. Nadmo se da će se suradnja nastavaiti i u budućnosti. Još jednom lijepo pozdravljamo i zahvaljujemo na suradnji Hrvatskome gospodarskom savezu i tvrtkama Fenthols i Tunc Trans. (Valentino Kristofić, Robert Hasanović, Renato Matoša i Marcco Trojak, 3. VO)

Osim stručne prakse u Frankfurtu, važan dio mobilnosti  bilo je upoznavanje grada i okolice, njegove kulture i običaja. Bili smo na više izleta. Osobito nam se svidio posjet Zračnoj luci Frankfurt jer smo svi prometne struke, a frankfurtska je zračna luka među najvećima i najfrekventnijima u Europi i svijetu. Svake tri minute dolaze i odlaze avioni iz čitavog svijeta. Fascinirao nas je i Hilton hotel u sklopu zračne luke kojeg smo prozvali svemirac zbog neobična izgleda.

Dojmio nas se i Main tower s kojega se vidi cijeli Frankfurt s okolicom. S vidikovca je izgledao kao odlična maketa. U srcu će nam uvijek ostati svi ljudi koje smo upoznali s različitih krajeva svijeta. S njima smo upoznali i dijelić kulture i običaja drugih krajeva. Ako ćemo ikad u životu imati prilike, rado ćemo se vratiti u Frankfurt. (Kristina Medved i Sabina Jalušić, 4. CP)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije