Učenici čakovečke Gimnazije na avanturističkom kampu u Rumunjskoj

Prošle školske godine skupina učenika škole Josipa Slavenskog Čakovec provodila je projekt “Zaštitimo leptire plavce” u sklopu međunarodne školske inicijative “Europske škole za živući planet” u organizaciji Svjetske zaklade za zaštitu prirode (WWF) i Zaklade Erste. Glavni cilj gimnazijskog projekta bio je educirati građane, posebice mladež, o ugroženim vrstama leptira plavaca (Maculinea nausithous i Maculinea teleius) koji žive u Međimurju na lokalitetu Bedekovićeve grabe.

Na završnom događaju održanom u lipnju ove godine, projekt učenika Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec odabran je među četiri najbolja, zajedno s projektima škola iz Slovenije, Moldavije i Ukrajine. Trud se isplatio jer prva nagrada je bila vrlo vrijedna: šestodnevni avanturistički kamp od 16. do 21. rujna u malom mjestu Baile Tusnad u Karpatima. U pratnji prof. Andrije Bacingera u Rumunjsku su otputovali učenici trećih razreda: Monika Ključarić, Lucija Jambrović, Lovro Kadi, Paula Ilijaš i Regina Novak.

Kamp je organiziran prema VIATA metodologiji – mješavini učenja, zabave, istraživanja, introspekcije i timskoga rada. Program je bio pomno osmišljen, a nudio je različite kulturne, ekološko-edukativne i zabavne aktivnosti. Podijeljeni u grupe, učenici su kroz radionice i aktivnosti na otvorenom učili kako steći povjerenje u neku osobu, kako se osloboditi svojih strahova, na temi zamišljenog projekta usavršavali su vještine timskoga rada, debatirali, pomagali lokalnoj zajednici na način da su izrađivali ekološke vrećice i drvene kante, obnavljali znakove na planinarskim stazama, postavljali znakove upozorenja na veliku (ali ugroženu) zajednicu smeđeg medvjeda u tom području, a naučili su i osnovne korake tradicionalnih plesova.

Najveća vrijednost ovog kampa svakako je jačanje učeničke svijesti o potrebi stalne brige za prirodne i kulturne vrijednosti koje imamo u svojoj okolini, a tu su i brojna nova prijateljstva sklopljena sa učenicima iz ostalih europskih država.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije