“Tužno je vidjeti prazne hodnike pokraj toliko dugih lista čekanja!”

Povodom štrajka medicinskog osoblja danas se oglasila i Hrvatska udruga pacijenata. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Prema najavama štrajka očekivalo se da će u bolnicama biti gotovo kaos. Strahovali smo od situacije, brinuli kako će proći naručeni pacijenti, a posebno oni koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske u Zagreb. Naročito smo bili zabrinuti za siromašne bolesnike. S obzirom na navedeno, predstavnici UHP-a su obišli različite bolnice i razgovarali s pacijentima.

Uglavnom su nam rekli kako su očekivali kaos i otkazivanje specijalističkih pregleda, te su prethodnih dana telefonom pokušavali provjeriti hoće li biti primljeni unatoč štrajku. Budući da nitko satima nije odgovarao na pozive, ipak su došli na mjesecima unaprijed naručene termine. Svi pacijenti s kojima smo razgovarali bili su primljeni i primjereno obrađeni. Bilo je nekih prigovora, ali je s obzirom na štrajk to bilo i za očekivati. Pokušali smo razgovarati sa zdravstvenim djelatnicima o štrajku, ali nitko nije htio s nama razgovarati.

Veliki je problem je što se ne zna tko jest, a tko nije u štrajku: može se tumačiti kao da su svi u štrajku ili nitko! Smatramo da je to pitanje trebalo bolje riješiti kako se kod nas pacijenata ne bi stvarala zabuna, odnosno jasno istaknuti tko štrajka, a tko ne. Želimo ovim putem javno zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima koji su primali naručene pacijente i za vrijeme štrajka: Vaša današnja djela su više od riječi. Vaša današnja djela su dokaz da su vam pacijenti na prvom mjestu.

Što se tiče zdravstvenih djelatnika koji su u potpunom štrajku, mu u UHP-u smatramo da imaju na to pravo i podržavamo ga, no pritom ih još jednom pitamo: smije li i može li Vaše zakonsko pravo na štrajk ugroziti naše pravo na liječenje? Molimo i štrajkače i Ministra da se što prije dogovore jer je, prema našim iskustvima, stanje u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu ionako loše, a štrajk će ga učiniti još lošijim.

Zaista je tužno vidjeti prazne i poluprazne hodnike u radno vrijeme prije podneva kad znamo koliko su duge liste čekanja! Molimo sve pacijente da ne ulaze u nikakve sukobe sa zdravstvenim radnicima, a ako ukoliko imaju pritužbe neka se javljaju zdravstvenim institucijama, medijima i udrugama za zaštitu pacijenata.

Još jednom ističemo da štrajk podržavamo, ali istovremeno molimo sve zdravstvene djelatnike u SJZS-u, koje poznajemo kao savjesne, odgovorne i humane ljude, da istom snagom kojom su pripremali štrajk podrže višegodišnju borbu Udruge hrvatskih pacijenata da se zaustavi tajkunizacija i amerikanizacija SJZS-a, odnosno miješanje javne i privatne prakse strogim odvajanjem privatnog od javnog zdravstva, kako bi se osigurali bolji i sigurniji uvjeti rada svim djelatnicima SJZS-a kao i pravo na kvalitetno i učinkovito liječenje na načelu solidarnosti u trenutku potrebe svakog građanina Republike Hrvatske.”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije