Romi će kroz biodinamičku poljoprivredu proizvoditi zdravu hranu

U četvrtak je u dvorani Scheier u Čakovcu s početkom u 11 sati održana početna konferencija projekta “Društveno uključivanje i zapošljavanje Roma kroz biodinamičku poljoprivredu” koji od 1. kolovoza provodi udruga Autonomni centar – ACT iz Čakovca u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje PU Čakovec, Centrom za socijalnu skrb Čakovec i udrugom Duga plus.

Na samom početku konferencije, sudionicima se obratio Željko Balog (zamjenik načelnice općine Pribislavec, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije) koji je govorio o važnosti provedbe ovakvih projekta za romsku nacionalnu manjinu, uz naglasak na nužnost ostvarivanja participativne suradnje svih bitnih dionika u lokalnoj zajednici.

Sudionicima konferencije uvodnim govorima obratili su se i predstavnice partnera – Marina Kodba iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Čakovec, Suzana Belović iz Centra za socijalnu skrb Čakovec te Bernarda Orehovec iz udruge Duga plus Čakovec. Sam projekt, koncept i kontekst predstavio je voditelj projekta Teodor Petričević.

Kroz projekt se želi izgraditi poticajno okruženje za jačanje kapaciteta nezaposlenih Roma i Romkinja kroz edukaciju iz biodinamičke proizvodnje povrća, voća te sakupljanja ljekovitog i jestivog bilja te izgradnju održivog zadružnog poslovnog modela poljoprivrednog gospodarstva za biodinamičku poljoprivredu.

Biodinamička poljoprivreda se temelji na učenjima Rudolfa Steinera, a oni koji je prakticiraju biljke tretiraju isključivo biljnim preparatima koji se primjenjuju u točno određenim periodima rasta biljke u skladu s vremenskim i planetarnim utjecajima, čime se postiže najveća kvaliteta proizvoda.

Zbog sve veće svjesnosti o važnosti kvalitete hrane koju konzumiramo, takva vrsta poljoprivrede stječe sve veći broj pobornika i u redovima proizvođača ali i potrošača, a tržište koje zahtjeva kvalitetnu i zdravu hranu svakim danom je sve veće. Na kraju konferencije kao primjeri dobre prakse predstavljeni su Eko-društveno poljoprivredno gospodarstvo Korenika (Šalovci, Slovenija), gdje na 20 hektara zemljišta radi ukupno 50-60 osoba pripadnika ranjivih skupina, prakticirajući isključivo biološku i organsku poljoprivredu.

Kroz 6 godina razvili su više od 250 proizvoda te su svojim modelom zapošljavanja ali i kvalitetom proizvoda postali prepoznatljivi na slovenskom tržištu. Urbani zajednički vrtovi “Čudesni vrtovi” udruge Gredica iz Varaždina, predstavljen su kao primjer vrtova gdje zainteresirani građani imaju mogućnost vrtlariti na način da na vlastitoj gredici primjenjuju principe organskog i biološkog uzgoja. Čudesni vrtovi osim zdrave hrane i zdravog povrća razvijaju i zdravu zajednicu.

Projektne aktivnosti u 2013. godini uključuju tromjesečnu edukaciju iz biodinamičke proizvodnje povrća, voća te sakupljanja ljekovitog i jestivog bilja za 30-tak predstavnika romske nacionalne manjine, te strateško i poslovno modeliranje/planiranje poduzetničkog pothvata.

Više informacija o projektu dostupno je na internetskim stranicama udruge ACT, a kroz tri tjedna i na internetskim stranicama projekta. Projekt djelomično financiraju Europska unija u okviru IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) – Razvoj ljudskih potencijala i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije