Bacanje hrane je svjetski fenomen. Prema podacima UN-a diljem svijeta u smeću završi oko 1,3 milijarde tona upotrebljive hrane, od toga u EU oko 89 milijuna tona. Za bolju perspektivu: Za proizvodnju samo jednog kilograma goveđeg mesa potrebno je čak 15 tisuća litara vode, a za kilogram jabuka 700 litara.
Svako kućanstvo u Hrvatskoj godišnje – u prosjeku – doslovce baci 2600 kuna. Toliko, naime, iznosi, vrijednost još jestive hrane koju su kupili, ali je – umjesto na stolu – završila u kontejnerima.
U Hrvatskoj, vrijednost bačene hrane penje se na četiri milijarde kuna, kako su nedavno procijenili u Banci hrane, nevladinoj organizaciji koja se bori za smanjenje siromaštva i protiv rasipanja hrane. Preciznih podataka za Hrvatsku o rastrošnosti ili velikim očima pri kupnji nema, no zna se da je oskudica ipak dovela do manje kupovanja a time i do manje bacanja hrane.