Najviše utapljanja dogodi se na šljunčarama

Nesnosne vrućine počele su uzimati ljudske živote. Na kupalištima na području Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije ovih dana utopilo se čak 6 osoba! Crni je vikend započeo u petak ujutro kada je policija na varaždinskom umjetnom jezeru Aquacity, pronašla leš 37-godišnjag muškarca čiji je nestanak dan prije prijavila majka.

Kako je majka ispričala policiji, muškarac je otišao na kupanje i nije se vratio… Potraga je nažalost okončana vađenjem beživotnog tijela iz jezera koje su malobrojni kupači šutke promatrali.

Iskop donosi opasnosti

Koliko je kupanje na jezerima nastalima iskopavanjem šljunka opasno pokazalo se već u subotu, kada je život izgubio 51-godišnji muškarac koji se kupao na šljunčari u Hraščici, i to na predjelu zvanom Turnišće. Crni se niz utapanja na šljunčarama, ali i na Dravi, nastavio i u nedjelju kada je život izgubilo više osoba.

U Međimurskoj županiji na šljunčari Prelogi pored Ivanovca utopio se 28-godišnjak iz Čakovca, te 77-godišnjak u Murskom Središću, na području zvanom “Fusek”, na lijevoj obali rijeke Mure. U Koprivničko-križevačkoj županiji žrtvu je pak uzelo umjetno jezero Čingi Lingi kod Molvi u kojem se utopio 46-godišnji muškarac iz Virovitice. Spomenimo da se još uvijek traga i za Milenom Čubrilo iz Bjelovara, koju je kod obližnjeg Repaškog mosta prošli ponedjeljak odnijela Drava. Nemirna i nepredvidiva Drava bila je u nedjelju kobna i za 39-godišnjeg muškarca iz Sračinca.

– Vidjeli smo ga kako pliva i onda je samo potonuo – kazali su očevici, odnosno drugi kupači koji su tijelo izvukli na obalu. Tragedija se dogodila na predjelu Zelena struga na Dravi blizu Varaždina.

Zbog izrazito velikog broja utapljanja iz varaždinske su policije pozvali na oprez

– Moramo biti svjesni kako kupanje u rijeci, jezeru i moru uz veselje, skriva brojne opasnosti – upozoravaju iz varaždinske policije i apeliraju na građane da za kupanje koriste uređena kupališta koja su pod nadzorom.

– Nikako nije dobro koristiti za kupanje rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i koji se ne nalaze pod nadzorom stručnih službi – poručuju iz policije. Spomenimo tako da spasilačku službu nema čak ni popularno varaždinsko kupalište Aquacity.

‘Voda je kvalitetna’

– Na kupalištu ne postoji spasilačka služba i kupanje je na vlastitu odgovornost. Do prije nekoliko godina imali smo spasioce, ali sada je to nažalost financijski neizvedivo – kazao nam je direktor Aquacityja, Dražen Hrain. Istaknuo je kako su table s upozorenjima postavljene na kupalištu te da su kupači o tome obaviješteni i preko medija. Iako je, dakle, kupanje na vlastitu odgovornost, Grad Varaždin i ove godine nastavio je s tjednim analizama vode. Nedavno su tako javnost obavijestili da je voda izvrsne kvalitete, no ta činjenica nije spasila život nesretnom 37-godišnjaku.

Češći moždani i srčani udari

Ovih dana imamo jako puno posla, a najučestalije su vrtoglavice, nesvjestice, te srčani i moždani udari – kazala je Martina Perić, doktorica medicine uz Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Upozorila je kako se vrućine trebaju posebno čuvati kronični bolesnici, ali i svi ostali.

– Mladi često misle da se njima ne može ništa desiti, ali po ovakvim vrućinama nikad se ne zna. Često za mlade koban zna biti alkohol koji konzumiraju na kupalištima te pod utjecajem idu plivati i tada se događaju tragedije – istaknula je.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije