Od 31. srpnja do 4. kolovoza u Čakovcu doživite Porcijunkulovo

Sve je spremno za 49. izdanje najveće kulturno-turističke manifestacije u Međimurju, Porcijunkulovo 2013. koje će od 31. srpnja do 4. kolovoza biti održano u Čakovcu. Kroz pet dana manifestacije svi posjetitelji Grada Zrinskih moći će vidjeti više od 140 izlagača i uživati u 90 različitih programa. Program će obuhvatiti čitav niz događanja vezanih uz tradiciju, običaje i bogatu povijest međimurskog kraja kao i veliki  broj atraktivnih kulturnih, zabavnih, sportskih i vjerskih događanja.

– Sve to čini ovogodišnje izdanje Porcijunkulovog najboljim do sada, rekla je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca Ivana Maltar. – Turistička zajednica osnovana je 1964. i od tada svake godine organizira Porcijunkulovo, a usprkos teškoj gospodarskoj situaciji i ograničenom budžetu uspjeli smo pripremiti bogat program koji će zadovoljiti svakoga, naglasila je Maltar.

Kao i prošle godine u čakovečkoj gradskoj pješačkoj zoni bit će postavljene dvije bine, a najveća imena hrvatske estrade koncerte će imati na pozornici na središnjem Trgu Republike. U četvrtak 1. kolovoza koncert će tako održati trenutno jedna od najtraženijih i najeksponiranijih pop zvijezda domaće glazbene scene Jelena Rozga. Dobru zabavu i raspoloženje osigurat će u ostalim danima Neno Belan i Fiumensi, Grupa Genova, Marijan Ban i Diktatori, a čast da zatvori manifestaciju pripast će klapi Kampanel čiji hitovi ne silaze s ljestvica.

Svoju večer, i to prvu na istoj pozornici imat će međimurski glazbenici: Bojan Jambrošić, finalisti showa “Do posljednjeg zbora” Zbor gimnazije Josipa Slavenskog, Urban acoustic trio uz goste među kojima je i Tamara Korunek koja je sudjelovala u programu ulaska Hrvatske u EU na zagrebačkom Trgu Bana Josipa Jelačića izvodeći narodnu skladbu Vuprem oči, kao i međimurski pop rock band 4 US BAND.

Na pozornici u Ulici kralja Tomislava pak će na glazbenim večerima pod nazivom “Zlatni hitovi – legende pjevaju” nastupati glazbenici koji su obilježili dekade iza nas, ali su još uvijek popularni i traženi kao nekad: Vladimir Kočiš Zec, Željko Krušlin Kruška, Duško Lokin, Darko Domijan i Zdravko Škender.

Po prvi put u program su se zajednički uključili čakovečki kafići i ugostitelji pod šatorima pripremivši zabavni program, prije svega za mlade, koji će držati ritam tijekom večernjih i noćnih sati. Program za one najmlađe osmišljen je u Perivoju Zrinskih gdje će biti smještene kreativne radionice, a edukativno – zabavni program nadopunjen je igraonicama i predstavama za djecu.

Središnji dio čakovečkog proštenja – Porcijunkulovog odnosno blagdan Gospe od Anđela, je svečana procesija glavnom čakovečkom Ulicom kralja Tomislava i misno slavlje na otvorenom u petak 2. kolovoza u prijepodnevnim satima. Među atraktivnijim programima su zasigurno postave i radionice starih zanata koji predstavljaju običaje međimurskog kraja.

Neka od događanja daju već i prepoznatljiv štih manifestaciji: Oldtimer susret, Međimurski festival za djecu, kuhanje velike Međimurske juhe, Međunarodni streličarski turnir “Vitez grada Čakovca”, prezentacije i degustacije nadaleko poznatih vina međimurskih vinara. Premijerno će u sklopu Porcijunkulova biti održano natjecanje u snazi mišića, ali i jačini uma, Strongman Čakovec.

Natjecatelji iz Hrvatske i susjednih zemalja odmjerit će snage u pet disciplina: vuča kamiona, dizanje auta, dizanje balvana, nošenje 350 kilograma na leđima i podizanje teških predmeta. Sve to, i puno više, očekuje sve posjetitelje Porcijunkulova, kojih je prošle godine bilo više od 100 tisuća. Ulaz na sve programe je, kao i do sada, potpuno besplatan.

Program ovogodišnjeg Porcijunkulovog pogledajte klikom ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije