Vrtni bazeni i oprema iz Grame

Kako se briga oko održavanja vašeg vrtnog bazena ne bi pretvorila u noćnu moru, pročitajte nekoliko savjeta, a sredstva i opremu za održavanje bazena potražite u GRA-MI.

Bazen u vrtu više nije luksuz, pogotovo danas kada postoji veliki izbor montažnih bazena. Pa i zidani (betonski) bazen nije toliko velika i tehnološki zahtjevna investicija obzirom na dostupnost materijala za njihovu izgradnju te postojanje specijaliziranih izvođača. No, održavanje bazena ipak traži postupanje po nekim pravilima kako se voda u njemu ne bi pretvorila u smrdljivu stajačicu, koja je uz to još i opasna za zdravlje.
 

Za gradnju ili nabavku bazena – treba odlučiti o njegovom smještaju, dimenzijama, potrebnim zahvatima u prostoru pa konačno i o visini investicije. Što se tiče njegovog smještaja u prostiru, ključno je da to mjesto bude sunčano i udaljeno od drveća s kojeg bi moglo u bazen padati lčišće, granje ili  eventualno plodovi. To je ključno za održavanje kvalitete vode u bazenu.

Što se tiče dimenzije bazena, preporučljivo je za naše uvjete odrediti se za “umjerene gabarite”, otprilike dužine do 5 metara i dubine do 1 ili do 1,5 metara. Držimo da su ove dimenzije dovoljne za zadovoljenje potreba te naše mogućnosti za održavanje.

Postava bazena traži veće ili manje zahvate u prostoru. Kada je riječ o montažnim ili poliesterskim bazenima obično su to manji zahvati u obliku postavljanja prilaza, podesta i sl. Česti materijali koji se kod toga koriste su tzv. tlakavci, betonske ploče i sl. Zidani  (liner, betonski) traže veće zahvate koji spadaju u čiste građevinske radove.

Dodatna oprema podrazumijeva pumpe za vodu, uređaj za automatsko čišćenje dna bazena, uređaje za masažu, uređaje za grijanje vode, uređaji za doziranje kemikalija, prekrivače bazena te popratnu oprema kao npr. tuševie i dr. Sredstva za održavanje su važan čimbenik održavanja kvalitete vode. Zapravo je to važno pitanje higijene i zdravlja.

Preporučamo: sredstvo za stabiliziranje klora od štetnog UV zračenja, sredstvo za smanjenje i povećanje pH vrijednosti vode  te sredstvo za dezinficiranje/kloriranje vode.


I na kraju nekoliko kratkih savjeta:

Prije “puštanja u pogon” bazen treba temeljito očistiti. Savjetujemo korištenje nekog od kemijskih sredstava (sredstva za uklanjanje kamenca i mineralnih naslaga, za uklanjanje organskih nečistoća, prljavštine.

Nakon uporabe svakog pojedinog sredstva neophodno je bazen temeljito isprati vodom:

  • optimalna pH vrijednost vode je 7,2 – 7,6
  • zahtijevana (čak propisana) kvaliteta vode odnosno
  • količine slobodnog klora u vodi iznosi od 0,3 do 0,6  mg/l, bez obzira radi li se o otovrenim ili zatvorenim bazenima
  • sredstvo za stabilizaciju klora dodaje se u vodu kod početnog punjenja i to 3 – 5  g/kubični metar. Tijekom sezone dodaje se još 10 – 20 g/kubični metar svježe dodane vode
  • vodi obavezno dodajte i algocid (sredstvo za uništavanje algi)
  • preventivno 0,05 l/10 kubnih metara tjedno, a u slučaju pojave algi s 0,2 do 0,3  l/10 kubnih metara jednokratno
  • za bistrenje koristite tzv. flokulante. Oni se u poravilu prvo otope u vodi. Potom je neophodno uključiti cirkulacionu pumpu i ostaviti je da radi 6 – 10 sati. Doziranje: 0,05 do 0,10  l/10 kubnih metara vode
  • ukoliko bazen “prezimljava” na otvorenom neophodno je ostaviti nešto vode u bazenu. Potom se dodaje neko od sredstava za prezimljavanje te se ostavi da cirkulaciona pumpa radi 6 sati  te na kraju smanjite nivo vode za cca 15 cmispod gornjih ulaznih mlaznica (ako imate takav bazen). Zimske ventile na crpki otvorite, a filter ispraznite od vode.

*** Napomena: preporučljive količine sredstava dane su na osnovi odabranog sredstva (IVAPOOL) koje možete nabaviti kod nas.  Neophodno je dobro proučiti  uputstva proizvođača i pridržavati ih se.

U GRA-MI možete nabaviti gotove montažne bazene, sredstva za održavanje te sav materijlal za zahvate u prostoru ili izgradnju:

  • bazeni pravokutni
  • bazeni okrugli
  • filteri
  • umetci za pumpe
  • pumpe
  • testere za kavoću vode
  • sva kemijska sredstva za održavanje kvalitete vode marke IVAPOOL

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije