Završna konferencija Zorinog projekta “Obilježi moj dan”

Prošlo je gotovo deset mjeseci od Zorine početne konferencije za novinare kada su predstavili projekt “Obilježi moj dan” i prvu volonterku u sklopu Europske volonterske službe u Međimurju – Clemence Bell. U utorak 11. lipnja na završnoj konferenciji volonterske službe, ukratko su predstavljeni rezultati projekta, a predstavljena je i dvojezična brošura o EVS-u.

Filipa Blažon, koordinatorica EVS službe u udruzi Zora, predstavila je projekt i rezultate, kao i brošuru. Brošura objedinjuje sve potrebne informacije o uključivanju u projekte u sklopu Europske volonterske službe, ali i daje pregled aktivnosti koje je Clemence radila u udruzi Zora. Brošura je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku, a dio letaka će Clemence ponijeti u Francusku i partnersku organizaciju, kako bi potencijalnim volonterima pokazala što je radila u sklopu svog projekta i motivirala ih na uključivanje.

Brošuru je dizajnirala tvrtka Acrobyte, a možete je pogledati klikom ovdje. Projekt “Obilježi moj dan” počeo je 1.6.2012. godine, a prije samog dolaska Clemence je prošla edukaciju u organizaciji pošiljatelja, kako bi znala što može očekivati i kako bi se što bolje snašla u svom projektu. Volonterska služba trajala je od 1.9.2012. do 30.6.2013, te će po povratku kući nastaviti aktivnosti u sklopu projekta.

U svojoj lokalnoj zajednici predstaviti će projekt na kojem je radila, svoje aktivnosti i rezultate, podijeliti će primjere dobre prakse iz udruge Zora i Međimurja, ali i iz cijele Hrvatske. Sam projekt završava 31.10.2013. Tijekom svoje volonterske službe Clemence je obilježila razne dane poput Međunarodnog dana žena, Međunarodnog dana tolerancije, Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, Svjetski dan Roma, držala je lekcije francuskog jezika i kulture za 2 grupe polaznika/ca, na tjednoj bazi je svirala mandolinu za štićenike/ce dnevnog boravka “Dr. Antun Bogdan”, održala desetak predavanja o toleranciji i EVS-u za sve srednje škole u Međimurju i Lions klubu.

Tijekom svog boravka i ona je, uz pomoć volonterki, vrijedno učila hrvatski jezik i o međimurskoj hrvatskoj kulturi. Kao završnu aktivnost u kojoj je upotrijebila sva do sada stečena znanja organizirala je vrlo uspješnu akciju “Osvoji blago EVS-a” 1. lipnja 2013. Također je i kreirala film o EVS-u koji će prikazivati u Parizu kad se vrati, budući da je i film dvojezičan.


Tena Škvorc, mentorica, govorila je o procesu učenja u Europskoj volonterskoj službi, kao i o fazama koje je zajedno s Clemence prolazila tijekom njenog boravka i procesa adaptacije na drugu kulturu i način života. Mentorica je bila zadužena za organizaciju slobodnog vremena volonterke, ali i za slučaj poteškoća ili privatnih problema. Srećom, Clemence nije imala kriznih situacija. Zadnjih 2 mjeseca aktivno su radile na kreiranju njenog Youthpassa, službenog dokumenta o naučenim kompetencijama tijekom volonterske službe, koji je Clemence bio i uručen na konferenciji za novinare.

Nakon primanja Youthpassa, okupljenima se obratila i Clemence Bell i rekla par riječi o svom iskustvu volontiranja u Međimurju i u udruzi Zora. “Uistinu mi je drago što sam se uključila u Europsku volontersku službu, a još sam sretnija što je to bilo baš u udruzi Zora. Ovih 10 mjeseci bili su uistinu iskustvo koje me obogatilo. Projekt “Obilježi moj dan svidio mi se i prije nego što sam došla ovdje, uživala sam provodeći ga a iz ovog iskustva nosim puno lijepih uspomena.

Puno sam naučila u udruzi Zora, ne samo nova znanja i vještine, već i o sebi samoj. Želim zahvaliti svim dragim ljudima koji su mi pomagali tijekom službe i u mom slobodnom vremenu, zajednici koja me uistinu lijepo prihvatila, kao i donatorima koji su omogućili kvalitetno organiziranje događaja u sklopu projekta.”

Nakon ove konferencije, Clemence će ostati u Čakovcu još tjedan dana, nakon čega joj slijedi putovanje po Hrvatskoj i povratak kući. Projekt “Obilježi moj dan” podržala je Europska komisija kroz program Mladi na djelu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije