Romi imaju pravo na donačelnike u Orehovici i Pribislavcu

Rezanje troškova i smanjivanje administracije jedan je od glavnih prioriteta ove Vlade. Međutim s druge strane, otvaraju mogućnost za novo opterećenje ionako recesijskih proračuna. To se odnosi na novi Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi koji je donio promjene kod izbora manjiskih zamjenika čelnih ljudi općina, gradova i županija.

U Međimurskoj županiji najviše živi pripadnika romske nacionalne manjine. Tako prema Zakonu pripadnici romske manjine imaju pravo na svog zamjenika načelnika u međimurskim općinama i gradovima gdje živi više od 15 posto stanovnika te nacionalnosti. U pitanju su dvije općine u Međimurju koje će najvjerojatnije dobiti zamjenike načelnika: Općina Orehovica i Općina Pribislavec.

U Općini Orehovica živi 18,29 posto, a u Općini Pribislavec 21% Roma. Za kandidaturu je potrebno skupiti 50 potpisa u Orehovici i 80 potpisa u Pribislavcu gdje će se proširiti Općinsko vijeće s 11 na 13 članova jer imaju pravo na svoja dva člana.

Nakon izbora, zamjenici načelnika mogu birati žele li biti volonteri ili profesionalci tj. biti zaposleni i za svoj rad iz općinskog proračuna primati plaću. Dakako, treba naglasiti da svaka kandidatura mora biti u skladu sa zakonom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije