U Otoku održana Gastro izložba “Bajkoviti okusi Međimurja”

U Otoku održana Gastro izložba “Bajkoviti okusi Međimurja”

Brojnim edukativnim i promotivnim aktivnostima, Udruženje ugostitelja Međimurja nastoji poboljšati ponudu i uslugu kraja “med Murom i Dravom” koje je biranom ponudom jela i pića, te vrhunskom uslugom postalo prepoznatljivo diljem naše domovine.

U cilju promoviranja i zaštite starih tradicionalnih jela te njihovog prezentiranja kroz turističku ponudu najsjevernije hrvatske županije, Udruženje ugostitelja Međimurja je uz potporu Turističke zajednice Međimurske županije u petak 22. ožujka u Restoranu “Prepelica” u Otoku kraj Preloga organiziralo šestu Gastro izložbu – Bajkoviti okusi Međimurja 2013.

– Prije šest godina započeli smo s organizacijom prve Gastro izložbe. Cilj koji smo si onda zadali, polako se ostvaruje. Za sve više ljudi Međimurje postaje poželjna turistička i gastronomska destinacija. Čuva se tradicija, ali se prate i suvremeni trendovi.

Prilagođavamo se i međusobno surađujemo, jer samo tako možemo doći do konkretnih rezultata – istaknula je Dragica Horvat, predsjednica Udruženja ugostitelja Međimurja prilikom svečanog otvorenja manifestacije boja, okusa i mirisa tradicionalne međimurske kuhinje na kojoj su svoje specijalitete predstavili Hotel “Park” iz Čakovca, Pansion “Ilonka” iz Murskog Središća, Gradska kavana “Lovac” iz Preloga, Restoran “Prepelica” iz Otoka, Restoran “Kristal” iz Čakovca, Restoran “Međimurski dvori” iz Lopatinca, Restoran “Lovački dvori” iz Čakovca, Trattoria Rustica iz Čakovca i Kavana “Argentina” iz Kuršanca.

I ove godine, vrlo važna poveznica među predstavljenim jelima bila je međimurska tradicija. Na stolovima izlagača bila su tradicionalna jela prikazana u izvornom obliku, ali i u kreativnim oblicima i spojevima prilagođenima zahtjevima današnjih gastronomskih trendova.

Svaki od ugostitelja u svom je prikazanom meniju trebao imati barem jedno jelo u kojem je upotrijebljena hajdina odnosno hajdinska kaša, što je kuharima bio pravi izazov, pa su se na izložbenim stolovima mogli degustirati kisela juha od hajdine, heljdini žganci sa slaninom, nadjevom od hajdine kaše punila  se pureća i pileća rolada te pečena patka. Gosti su mogli kušati faširance, biskvit, kruh, tjesteninu i palačinke od heljde, a posebno su atraktivni bili hajdinska trepa s jabukama i štrukli s hajdinom kašom.

Ugostiteljima su se probranim vinima pridružili Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae”, Radionica kolača “Monika” iz Ivanovca ponudila je torte i tradicionalne međimurske kolače, a OPG “Petković” iz Šenkovca domaće likere i rakije. 

Degustirao se i kozji sir Sirane “Opor”OPG-a Zadravec iz Oporovca i domaće koščično (bučino) ulje OPG-a “Biber” iz Podturna i OPG-a “Marija Patafta” iz Cirkovljana. Tu su bile i mlade ugostiteljske snage, učenici Srednje škole Prelog koji su demonstrirali flambiranje jela i pripremanje koktela.

Domaćim snagama pridružile su se i kolege iz Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin: Konoba “Marija” iz Hraščice s morskim specijalitetima i Slastičarnica “Šešet” iz Varaždina.

Međimurskim ugostiteljima podršku su dale kolege iz Karlovca, Krapine, Varaždina i Ljutomera, saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina, zamjenik međimurskog župana Matija Posavec i brojni drugi uvaženi gosti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije