Posljednja sjednica Općinskog vijeća Nedelišće u ovom sazivu

Posljednja sjednica Općinskog vijeća Nedelišće u ovom sazivu

U četvrtak 14. ožujka 2013. godine održana je 30. sjednica Općinskog vijeća Općine Nedelišće kojom je predsjedavao njezin predsjednik Željko Kacun. Bila je ovo posljednja sjednica u ovom sazivu jer će u svibnju biti birani novi vijećnici.

Aktualni sat

Podsjetivši kako prostorije Vatrogasnog doma u vlasništvu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedelišće stoje prazne i neiskorištene, dok u isto vrijeme mnoge općinske udruge nemaju prostora za svoje redovito djelovanje, vijećnik Josip Ceilinger pitao je je li točna informacija, koju je u pismu primio od predsjednika tog društva, da je ono spremno dati u najam za jednu kunu na pet do deset godina, ali općinski načelnik nije prihvatio tu inicijativu.

Potpredsjednik Općinskog vijeća Ivan Marciuš je, konstatirajući kako je kod preuzimanja upravljanja Općinom Nedelišće sadašnja garnitura preuzela i određene sudske sporove, pitao koliko je predmeta ostalo i što će se ostaviti za novo rukovodstvo.

Odgovarajući na pitanja, načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat rekao je kako je osobno nekoliko puta razgovarao s vodstvom DVD-a Nedelišće koje je raspisalo natječaj za davanje u zakup Vatrogasnog doma u Nedelišću. Društvo želi dati u najam dom za jednu kunu uz određene radove na preuređenju Vatrogasnog doma Općini Nedelišće, ali do onda dok se ne pronađe pravi zakupac.

Od rukovodstva društva zatražio je pismeno očitovanje o spomenutoj namjeri ali ponuda još nije stigla dodavši da nema problema da Općina pod spomenutim uvjetima uz pismeni sporazum preuzme dom i preda ga na korištenje udrugama građana. Pročelnica Upravnog odjela za upravne i opće poslove Dušanka Hlebec-Geček odgovorila je kako Općina Nedelišće ima jedan veći sudski spor vezan uz NM Club u Nedelišću gdje se očekuje drugostupanjska presuda te tri manja spora, vezana uz uređenje imovinskih odnosa.

Umjesto 15, novi saziv Vijeća imat će 17 članova

U skladu s izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi na sjednici su prihvaćene Statutarna Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Općine Nedelišće te Poslovnička odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika Općinskog vijeća.

Kod promjene Statuta novina je kako će Općinsko vijeće umjesto sadašnjih 15 imati 17 vijećnika, kao i najmanje jednog predstavnika romske nacionalne manjine, dok će načelnik i njegovi zamjenici moći sami odlučiti hoće li svoj posao obavljati profesionalno ili ne. Novina u Poslovniku je kako će ubuduće jedno mjesto potpredsjednika Vijeća obvezno pripadati predstavničkoj manjini.

Obračun Proračuna za 2012. godinu

Jednoglasno i bez rasprave na sjednici je prihvaćena Odluka o obračunu Proračuna Općine Nedelišće za 2012. godinu. Tako su prošle godine ostvareni sveukupni prihodi i primici u iznosu od 23.384.687,49 kuna te ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 20.250.195,70 kuna. Najveći dio ostvarenog viška prihoda nad rashodima u iznosu od 2.203.266,00 kuna odnosi se na prihode s naslova pomoći za ublažavanje elementarne nepogode – poplave u Pušćinama, dok se jedan dio odnosi na nerealizirane programe u prošloj godini.

Izvršenje Programa komunalne infrastrukture

Vijećnici su usvojili odluke o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa gradnje i programa održavanja komunalne infrastrukture za prošlu godinu te Programa gradnje komunalnih vodnih građevina u 2012. godini.

Tako je za četiri područja gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području općine Nedelišće utrošeno sveukupno 2.310.598,80 kuna, za programe održavanja utrošeno je ukupno 1.126.610,14 kuna, a za komunalne vodne građevine 8.162.703,93 kuna, od čega za javnu vodoopskrbu 277.699,46 kuna, a za građevine za javnu odvodnju 7.885.004,57 kuna, od toga se iznos od 6. 780.187 kuna odnosi na izgradnju sustava kanalizacije naselja Dunjkovec i Pretetinec.

Zbrinjavanje otpada

Na sjednici je usvojena i Odluka o prihvaćanju Izvješća načelnika o zbrinjavanju otpada na području općine Nedelišće u 2012. godini. Iz Izvješća, dostavljenog od strane koncesionara za skupljanje i zbrinjavanje otpada, vidljivo je kako je lani iz općinskih naselja zbrinuto sveukupno 1.431,897 tona svih vrsta otpada.

Posebno je spomenuta problematika odvoza i zbrinjavanja postojećeg nagomilanog otpada u okolici naselja Parag gdje se očekuje rješenje o povoljnijem sufinanciranju od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pri čemu je trošak zbrinjavanja lani procijenjen na iznos od 315.760,00 kuna, a u međuvremenu se količina otpada stalno povećava.

Izvješće Socijalnog vijeća

Usvojeno je izvješće Socijalnog vijeća Općine Nedelišće o radu i utrošenim sredstvima u 2012. godini. Lani je Socijalno vijeće zaprimilo i razmatralo ukupno 104 zahtjeva građana za socijalnu pomoć od kojih je 80 pozitivno riješeno i dodijeljena je socijalna pomoć. Sukladno socijalnom programu pružena je pomoć za nabavu ogrjevnog drva, pomoć obiteljima i kućanstvima, pomoć u uređenju stana i sufinanciranja odvoza komunalnog otpada. Ukupno je iz općinskog proračuna utrošeno 493.329,52 kn.

Izmjene i dopune Odluke o komunalnom doprinosu

Na prijedlog vijećnika Hrvatske stranke umirovljenika – Općinske organizacije Nedelišće i zamolbu Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije na sjednici je bez rasprave i jednoglasno usvojena Odluka o V. izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu.

Odlukom se za sve stambene i poslovne građevine jedinična vrijednost komunalnog doprinosa u postupcima legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada u I. i II. zoni prepolovljuje i iznosi 12,50 i 10 kuna, dok se hrvatski branitelji, invalidi Domovinskog rata i obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u tim postupcima u cijelosti oslobađaju plaćanja komunalnog doprinosa.

Poznati ovogodišnji dobitnici javnih priznanja

Poznati su dobitnici javnih priznanja – Plakete Općine Nedelišće za 2012. godinu. Najviše općinsko priznanje primit će Branimir Magdalenić, prof., za 15-godišnje uspješno vođenje Pjevačkog zbora Josip Vrhovski Nedelišće te doprinos u očuvanju i promociji glazbene baštine Međimurja i hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Zatim Vatrogasna zajednica Općine Nedelišće za 20-godišnje uspješno djelovanje u unapređenju dobrovoljnog vatrogastva, prevenciji i zaštiti osoba, imovine i okoliša od požara i drugih elementarnih nepogoda i opasnosti te tvrtka Pozvek d.o.o. Dunjkovec za uspješan gospodarski razvoj tradicijske djelatnosti. Plakete će nagrađenima biti uručene na svečanosti u prigodi Dana Općine Nedelišće, koji se obilježava 6. lipnja uz blagdan svetog Vida.

Provedba projekta za odvodnju otpadnih voda

Na sjednici je usvojena i Odluka o prihvaćanju Pisma namjere o suradnji na provedbi Projekta “Odvodnja i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Čakovec”. Prihvaćanjem Pisma namjere sedam jedinica lokalne samouprave u suradnji s Međimurskim vodama d.o.o., kao nositeljem projekta, izražavaju zajednički interes za priprem u i provedbu projekta u svrhu poboljšanja sustava odvodnje otpadnih voda na svom području.

Konkretno, za Općinu Nedelišće to omogućava dovršetak sustava kanalizacije u preostalih sedam naselja s malim udjelom sufinanciranja.

Još odluka

Vijećnici su prihvatili Odluku o osnivanju Gospodarske zone solarnih energana Nedelišće koja će se urediti na površini od 2,6 hektara u jugoistočnom dijelu naselja Nedelišće. Usvojena je i Odluka o utvrđivanju mjera za bolju suradnju i partnerstvo Općine Nedelišće i SGC Aton d.o.o. Nedelišće, kojima se između ostalog, ovaj objekat proglašava objektom od posebnog interesa za Općinu i oslobađa plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja Ugovora o pravu građenja i gospodarskog korištenja sportsko-gimnastičkog centra.

Također je usvojena i Odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u Općinskom vijeću Općine Nedelišće u 2013. godini, a najavljena je i tradicionalna proljetna akcija čišćenja okoliša koja će se pod nazivom “Više cvijeća – manje smeća” u svim naseljima Općine održati 6. travnja 2013.

Na kraju mandata

Kako je ovo bila posljednja redovita sjednica Vijeća prije predstojećih lokalnih izbora, svim vijećnicima, članovima različitih odbora, načelniku i njegovim zamjenicima te djelatnicima općinske uprave na suradnji je zahvalio predsjednik Općinskog vijeća Željko Kacun. Istaknuo je zajedništvo u donošenju mnogih odluka u cilju unapređenja standarda građana u različitim područjima života i rada.

Riječi zahvale za dobru i kvalitetnu suradnju u protekle četiri godine svima je uputio i općinski načelnik Mladen Horvat. Rekao je kako nije bilo odbijanja suradnje, da su svi bili spremni na razgovor i dogovor te su se posvetili zajedničkom cilju da se u preuzimanju odgovornosti za upravljanjem u Općini Nedelišće postigne suglasje u donošenju i provođenju odluka koje se tiču svih stanovnika Općine.

Spomenuo je i predstojeće velike projekte kao što su izgradnja obilaznice, Centra kulture u Nedelišću, Doma za starije i nemoćne, te komunalno uređenje i opremanje nove velike poslovne zone Goričica površine 17 hektara kako bi se raspisao javni poziv zainteresiranim ulagačima u izgradnju poslovnih građevina.

Rekavši kako se više neće kandidirati za načelnika poručio je da će kao građanin biti zadovoljan ako se ovi veliki i mnogi drugi projekti realiziraju u idućem mandatu jer je sa svojim timom učinio puno u njihovoj pripremi i apliciranju u nadležna ministarstva i fondove. Onima koji će se kandidirati i dalje ostati aktivni u radu na dobro svih građana zaželio je puno uspjeha u obnašanju dužnosti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije